Razmena Srbije i Italije 4 milijarde €, zapošljavaju 26.000 radnika

Izvor: B92, 06.Mar.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena Srbije i Italije 4 milijarde €, zapošljavaju 26.000 radnika

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa premijerom Italije Đuzepeom Кonteom.

Tom prilikom Brnabićeva je izrazila želju da ekonomska saradnja, koja predstavlja najrazvijeniji deo ukupnih odnosa dve zemlje, bude dodatno unapređena.

Brnabić je italijanskom kolegi poželela dobrodošlicu i zahvalila na nedvosmislenoj podršci koju ta zemlja od samog početka pruža Srbiji u procesu evrointegracija, kao i naporima Rima na očuvanju stabilnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednog i prosperitetnog Balkana što, prema njenim rečima, pokazuje visok stepen razumevanja Italije za pozicije Srbije, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

"Srbija naročito ceni podršku Italije u trenucima kada se i sama Unija suočava sa unutrašnjim političkim izazovima", kazala je Brnabić i izrazila uverenje da će strateško partnerstvo dve zemlje, uspostavljeno pre 10 godina, biti učvršćeno u budućnosti i da se više neće govoriti o godinama, već o decenijama strateškog partnerstva.

Osvrnuvši se na ekonomske odnose dve zemlje, Brnabić je podsetila da je Italija već duže vreme prvo izvozno tržište Srbije, kao i drugi spoljnotrgovinski i uvozni partner.

Dvoje sagovornika izrazili su zadovoljstvo što je ukupna robna razmena dve zemlje tokom prošle godine prvi put premašila cifru od četiri milijarde evra.

U Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija koje zapošljavaju više od 26.000 radnika, što je čini drugim najvećim stranim poslodavcem u zemlji.

Brnabić je zahvalila italijanskim vojnicima, koji u okviru misije КFOR-a čuvaju bezbednost Srba na Кosovu i Metohiji, navodeći da je to veoma važno imajući u vidu podatke iz nedavnog istraživanja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji pokazuju da se 95 odsto Srba na Кosovu i Metohiji ne oseća bezbedno i da živi u strahu.

Premijer Кonte kazao je da je cilj današnje posete da potvrdi prijateljske odnose koje imaju Srbija i Italija.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju 140. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srbija je prva evropska zemlja koju je aktuelni italijanski premijer posetio u ovoj godini i prva u regionu koju je posetio od kada je preuzeo funkciju predsednika vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.