Razapeti između Rusije i SAD: Žele 32 najnovija američka F-16, ali i 11 ruskih Su-35S

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razapeti između Rusije i SAD: Žele 32 najnovija američka F-16, ali i 11 ruskih Su-35S

Džakarta -- Kako bi zadovoljila "minimalne odbrambene kriterijume", Indonezija ulazi u završnu fazu nabavke niza borbenih aviona.

Među ovim letelicama trebalo bi da se nađu dve eskadrile najsavremenijih lovaca F-16, a nazire se i finalizacija dogovora s Rusijom o isporuci ruskih borbenih aviona suhoj Su-35S, što je potvrdio i komandant indonezijske vazduhoplovne komande Juju Sutisna.

Treća faza milijarde dolara vrednog programa nazvanog "Minimalna esencijalna snaga" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (MEF) trebalo bi da se odvije u periodu od 2020. do 2024. godine, a Indonezija, prema izveštaju državne novinske agencije Antara, namerava da kupi najnoviji tip F-16 - blok 72 viper. Prema prvim informacijama, kupiće 32 aviona. Avioni su remontovani u saradnji sa SAD

Prve ponude trebalo bi, prema američkoj kompaniji Lokid Martin, biti poslate do prvog dana iduće godine, a firma se već izrazila pozitivno prema željama indonezijskih odbrambenih snaga., prenosi Jutarnji.

"Lokid Martin podržaće indonezijske vazdušne snage i njihove buduće odbrambene potpore", saopšeno je iz kompanije.

Novi borbeni avioni trebalo bi da zamene do sada upotrebljavane BAE sistems hok 109/209, koji su u Indoneziji u upotrebi od sredine devedesetih. Trenutno ih je operativno trideset, no vazdušne snage koriste i tridesetak F-16, od čega je 24 nedavno remontovano zahvaljujući 670 miliona dolara vednom programu sprovedneom u saradnji sa Američkim ratnim vazduhoplovstvom.

Kupovina suhoja

I dok se posao nabavke novih F-16 lovaca čini relativno jednostavnim, iako novčani iznos koji će biti posredi nije otkriven, nabavka ruskih suhoja nešto je veći problem. Ruska strana spremna je na saradnju, a Indonezija veruje da bi 11 novih aviona mogla da plati delom u gotovini, a delom u različitim robama. O tome svedoče i potpisani predugovori, no Indonezija strahuje da bi se mogla naći pod udarom američkih propisa koji bi mogli da dovedu do sankcija protiv pojedinaca i organizacija koje se upuste u "transakcije s obaveštajnim ili odbrambenim sektorima Ruske Federacije".

Ujedno, nije jasno kako bi se nabava ruskih aviona odrazila na pregovore s američkim Lokid Martinom i obratno.

Ukratko, budžet je (donekle) spreman, avioni spremni za isporuku, no politika opet vodi zadnju reč, pa je za sada neizvesno hoće li Indonezija naposletku letni park povećati za ruske, američke ili oba tipa zrakoplova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.