Rast maloprodaje upućuje na nastavak uspona BDP-a

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Sep.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast maloprodaje upućuje na nastavak uspona BDP-a

ANALIZA - Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku povoljna kretanja u trgovini na malo nastavljena su i u srpnju, što je u skladu s našim očekivanjima. 

Nakon snažnog rasta u lipnju (7,8% u realnim iznosima) u srpnju je godišnja realna stopa prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila rast za 5,9% (7,7% nominalno).

Prema izvornim, neprilagođenim indeksima godišnji realan rast trgovine na malo iznosio je također >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 5,9% (7,7% nominalno). Uz izvrsne rezultate, podaci za srpanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine.

U kumulativnom razdoblju od siječnja do srpnja realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 5,1%. Obzirom na povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivne vrijednosti, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 7,4%.

Na povoljnije pokazatelje u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača. Naime, nakon što je u travnju zabilježeno jednokratno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma u srpnju su se, uz poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini, sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača ponovo približila razinama s početka godine.

Nastavak poboljšanja pokazatelja potrošačkog optimizma najvjerojatnije je potaknut još jednom iznimno uspješnom turističkom sezonom koja bi trebala polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini, ali i rasterećenjem dohotka koje je donijela porezna reforma. Dodatno, rast maloprodaje u srpnju podržan je povoljnijim kretanjima na tržištu rada. S druge strane, dobavljači i tržišni lanci pokazali su visok stupanj fleksibilnosti te su se vrlo brzo prilagodili novonastalim uvjetima vezanim za situaciju oko Agrokora što se očito pozitivno odrazilo na kretanje u maloprodaji.

Nakon što je prema preliminarnim podacima godišnja realna stopa rasta BDP u drugom ovogodišnjem tromjesečju ubrzala rast na 2,8%, ponajprije podržana realnim rastom potrošnje kućanstava (3,8%) povoljne objave prvih visokofrekventnih pokazatelja za treće tromjesečje indiciraju na nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i u narednom razdoblju. Očekujemo da će i pokazatelji prometa u trgovini na malo za kolovoz nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.