Rast cene potrošačke korpe na Kosovu – posledica takse

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast cene potrošačke korpe na Kosovu – posledica takse

Taksa na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine negativno je uticala na ukupnu cenu potrošačke korpe na Kosovu, uprkos ocenama da su manjak robe na tržištu nadomestili domaći proizvođači.
Nakon takse od 100 odsto, cene osnovnih životnih proizvoda su porasle, osiromašivši potrošačku korpu, prenosi prištinski list Koha ditore i navodi da su porasle cene mleka, sira, jaja, šećera, voća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i povrća.

Te namirnice potrošači su platili 2,4 procenta više nego u septembru prošle godine.
Ekonomisti kažu da je usled tarife životni standard stanovništva pao, te da lokalni proizvođači nisu uspeli da pokriju manjak robe na tržištu.
I dok vlada u odlasku smatra da je taksa od 100 odsto proizvela pozitivne efekte, međunarodni izveštaji procenjuju negativan uticaj na cene proizvoda.
Guverner kosovske Centralne banke Fehmi Mehmeti rekao je da je tokom jula došlo i do porasta inflacije od 3,1 odsto.
Prema podacima kosovske Agencije za statistiku za septembar, potrošačke cene porasle su za 0,6 odsto za povrće, za kafu, čaj i kakao 1,4 odsto, odeće za 0,9 odsto, struju, gas i goriva 1,2 odsto.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Takse na robu iz Srbije i BiH osiromašile potrošače na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019

Takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su na Kosovu uvedene pre skoro godinu dana, osiromašile su potrošačku moć stanovništva..."Za osnovne životne namirnice, poput mleka, sira, jaja, šećera, voća i povrća, potrošači su u septembru plaćali oko 2,4 odsto više...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.