Rani mraz preti: Voćari uplašeni, lane umesto 12 tona nisu imali ni za džem FOTO

Izvor: B92, 06.Mar.2021, 10:56

Rani mraz preti: Voćari uplašeni, lane umesto 12 tona nisu imali ni za džem FOTO

Čačak -- Visoke temperature za ovo doba godine išle su na ruku voćarima čačanskog kraja da sve obaveze u voćnjacima završe na vreme.

Obrađena je zemlja, bačeno je đubrivo,a zimsko prskanje voća privodi se kraju.

Na plodnoj moravskoj zemlji rađa najbolja kajsija i iako je neizvesna proizvodnja, voćari čačanskog kraja ne odustaju od ove voćke.

Zasadi u voćnjaku Milete Mojićevića iz Gornje Gorevnice prostiru se na šest ipo hektara. Kajsija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo što nije procvetala, pa će za svega nekoliko dana morati da se obavi i prvo prolećno prskanje.

„Ako ovih dana bude kiše, moraće da se obavi barem tri prskanja. Nadam se da ulog neće biti uzaludan, kao prošle godine kada sam umesto 12 vagona, imao svega nekoliko kilograma koje je otišlo u džem“, kaže za RINU Mileta Mojićević, mladi voćar iz Gornje Gorevnice.

Kako će proizvođači žutog zlata proći ove sezone, još je rano govoriti, ali je prema prvim procenama struke, rani jutarnji mraz ranim sortama već naneo štetu.

„Visoke temperature za ovo doba godine uslovile su da zimsko mirovanje kod kajsije bude završeno. Ono što je loša vest jeste da su jutarnji mrazevi negativno uticali na rane sorte kajsije gde je došlo do izmrzavanja, dok će kasnije sorte bolje proći. Popriličana su oštećenja na ranim sortama kajsije koje su već cvetale, tako da će u nekim krajevima Moravičkog okruga biti redukovan rod“, kaže Nebojša Milošević, stručni saradnik naučnog Instituta za voćarstvo u Čačku.

Osim mraza kajsija osetljiva na moniliju pa se savetuje prskanje u cvetu i precvetavanju, u kasnim večernjim satima kako bi se zaštitile pčele od trovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.