Forum gradonačelnika: Povezivanje i jačanje saradnje

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum gradonačelnika: Povezivanje i jačanje saradnje

Učesnici Foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine "Kina+16" predstavili su svoje investicione projekte i istakli značaj javno-privatnog partnerstva kao modela finansiranja, kao i značaj infrastrukturnog povezivanja i objedinjene turističke ponude usmerene ka Kini.
Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung rekla je da je saradnja Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evrope dobra i navela da su ostvareni rezultati u raznim oblstima, kao što su trgovina i kultura.

"Broj kineskih turista koji dolaze u ovaj region se povećao pet puta. Tome je doprinelo ukidanje viza i direktni letovi između naših gradova. Pozivamo i vaše turiste da dođu u Kinu. Pokušavamo više da komuniciramo kako bismo na kraju imali više turista, ali i više investicija", navela je Vangova.
Zamenik sarajevskog gradonačelnika podsetio se svog učešća na Četrnaestom kongresu Saveza komunista Jugoslavije koja je održana u istoj sali Centra "Sava".
"Ovde u ovoj sali, ja sam 90. godine u januaru učestvovao na jednom događaju, to je bio raspad SKJ. Raduje me što sam ovde, što sam na događaju koji sastavlja", rekao je Milan Trivić.
Trivić je u svom obraćanju kandidovao je Sarajevo za domaćina Foruma 2020. godine.
"Zašto bih to želeo? Nažalost, mi nemamo tako dobru saradnju sa Kinom i drugim gradovima mehanizma 'Kina+16' i rezultate kao Beograd, ali bismo želeli, i taj forum bio bi podstrek da tu saradnju razvijamo", obrazložio je Trivić.
Ukazao je da je važna saradnja posebno kroz javno-privatna partnerstva i to ilustrovao zanimljivom pričom o obnovljenoj sarajevskoj žičari.
Kako je rekao, žičara koja vodi do Trebevića za osam minuta i koja za sat vremena preveze 1.200 ljudi, puštena je u rad 6. aprila ove godine, uspešno funkcioniše i održiv je projekat.
"To je održiv projekat i govori da grad mora da rešava vitalne probleme preko forme javno-privatnih partnerstava. Verujem da na taj način, u saradnji sa Kinom, Pekingom i 16 glavnih gradova možemo naći projekte, da Sarajevo, ali i drugi gradovi mogu da reše svoje probleme", rekao je Trivić.
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da je okupljanje regionu potrebno u svakom smislu i da region mora bolje infrastrukturno da se poveže.
"Situacija u regionu je danas bolja, ali daleko od onog što bi nas zadovoljivo", rekao je Vuković i dodao da danas od Podgorice do Skoplja ne bi mogao da stigne za manje od šest sati, niti do Sarajeva za manje od četiri sata.
"Ako danas krenete vozom iz Podgorice za Beograd biće vam potrebno više vremena nego pre 40 godina kad je ta pruga napravljena", dodao je Vuković. 
"A, kada imate situaciju da ste loše povezani, normalno je da se ljudi ne poznaju i prirodno je da imaju predrasude", rekao je gradonačelnik Podgorice.

Napomenuo je da je Podgorica doživela ekspanziju u poslednje vreme, ali primetio da se Beograd značajno promenio na bolje u poslednjih nekoliko godina.
"Beograd nije isti grad kao pre nekoliko godina, radite sjajne stvari za vaše građane i ceo region i po mnogo čemu region može da se ugleda na vas", rekao je Vuković.
Predstavnik Zagreba Toni Biluš primetio je da je važno što investitori mogu da dobiju građevinsku dozvolu za 28 dana, što je slučaj u Srbiji, i dodao da bi voleo da razgovara o tome.
"Zagreb je i jedan od retkih gradova koji ima reku za barijeru. Milioni kvadrata neiskorisćenog prostora koji žude za nekom investicijom i svako iskustvo je dobrodošlo", rekao je Biluš.
Zamenik gradonačelnika Budimpešte Gabor Bagdi takođe je istakao značaj povezivanja i ukazao da upravo kroz prestonicu Mađarske prolaze glavni putevi u regionu.
"Uvek postoji veliki pritisak kada dolazim u Beograd. To je glavni grad našeg suseda, imamo slične probleme. Beograd se razvija veoma brzo i važno je imati prijatelja kao što je Beograd", rekao je Bagdi.
Ukazao je da su planovi za renoviranje i modernizaciju postojeće pruge od Pireja, kroz Beograd do Budimpešte odobreni. "Radove u Mađarskoj izvodiće kinesko-mađarski konzorcijum do 2023. godine", kaže Magdi.
Zamenik gradonačelnika glavnog grada Bugarske Dončo Barbalov istakao je da je važno da se upoznaju novi partneri iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, te da je Forum prilika da se ostvare novi kontakti.
Radojičić: Beograd dobro mesto za investiranje 
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici ostalih gradova prepoznali da se srpska prestonica menja u pozitivnom smeru, a da su slični skupovi važni za razmenu iskustva i produbljivanje saradnje u različitim oblastima.
"Beograd je jedno veliko gradilište. Imamo investitore iz Kine, arapskih zemalja, Izraela i zapadne Evrope što govori da se sve više investira u Beograd", istakao je Radojčić.
Naveo je da je jedan od naših najvećih projekata "Beograd na vodi" i dodao da je ta investicija vredna 3,5 milijardi evra, te da je plan da bude izgrađeno dva miliona kvadrantih metara poslovnog i stambenog prostora.
Istakao je da je vrlo značajna saradnja i prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.
"Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Đinpingu poslednjih pet godina to prijateljstvo je najvećem mogućem nivou. To se sve odražava i na privrednu saradnju dve zemlje", ukazao je gradonačelnik Beograda.
Podsetio je da je u prethodnom periodu urađen Pupinov most i dodao da se trenutno radi obilaznica oko Beograda što, dodao je, rade kineske firme.

Istakao je da je posebno važna izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči što se, kako je dodao, očekuje da će početi već sledeće godine.
"U prethodnom periodu je urađen Pupinov most. U ovom trenutku se radi obilaznica oko Beograda, a već sledeće godine očekujemo da počne da se gradi srpsko-kineski industrijski park u Borči. Na 360 hektara očekujemo 1.000 visoko tehnoloških firmi sa 10.000 radnih mesta. Ovaj projekat je izuzetno značajan za Beograd i očekujemo da će značajno uticati na privredu Beograda", naveo je Radojčić.
Dodaje da će se između graditi i dva tunela.
"Jedan tunel će spajati Karađorđevu ulicu sa Bulevarom despota Stefana, a drugi je Topčiderski tunel", precizirao je gradonačelnik Beograda.
Govorio je i o izgradnji metroa, navodeći da se Beograd razvija velikom brzinom, da je saobraćaj veliki problem, te da je metro jedan od načina da se taj problem reši.
Podsetio je da je plan da 2020. godine počne izgradnja prve linije beogradskog metroa.
"Kineske firme imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti i zato očekujemo da će se javiti na tender kada bude bio, a s obzirom da će se naša komisija truditi da izabere najiskusnije, najbolje, najpovoljnije, verujem da će kineska firma imati veliku šansu", rekao je Radojičić.
Vesić: Postavljen osnov za dugoročni razvoj Beograda
Forumu je prisustvovao i  zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je istakao da je Grad Beograd usvajanjem strategije razvoja grada i novog generalnog urbanističkog plana postavio osnov za dugoročni razvoj grada.
Vesić je naveo da se, na taj način, otvara prostor za razvoj velikih infrastrukturnih projekata, privatnih investicija, kao i važnih projekata uređenja grada.
Zamenik gradonačelnika je prisutne upoznao sa unapređenom investicionom klimom, predvidljivošću poslovanja, boljim kreditnim rejtingom Beograda i Srbije.
"Srbija je u 2017. godini ostvarila fiskalni suficit od 1,2 odsto BDP-a. Ostvaren je oštar pad javnog duga sa 72 odsto BDP-a na kraju 2016. na 62 odsto na kraju 2017. godine. Do kraja 2018. očekuje se da će rast BDP biti više od 4,5 odsto što je značajno bolji rezultat u odnosu na sve prošlogodišnje projekcije rasta (3,5 odsto) i što će uticati na dodatno smanjenje javnog duga na nivo ispod 50 odsto BDP-a do kraja 2018. godine", rekao je Vesić.
Ističe da sve to uz nizak nivo inflacije daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju
"Sve navedeno, uz nizak nivo inflacije od tri odsto i stabilan devizni kurs, daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju, ali takođe omogućava da se sredstva neophodna za razvojne projekte, kod finansijskih institucija odobravaju pod mnogo povoljnijim uslovima", rekao je zamenik gradonačelnika.
Grad Beograd, između ostalog, investitorima nudi mogućnost oslobađanja plaćanja poreza do deset godina za određene investicije, državne podsticaje i benefite slobodnih zona. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnik Beograda: Grad se razvija planski i strateški, glavni cilj izgradnja metroa

Izvor: BKTV News, 16.Okt.2018

Beograd se razvija planski i strateški, ima mnogo ideja i potencijala da ih realizuje, a u središtu svih interesa je čovek i njegov bolji kvalitet života, poručio je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvarajući prvu plenarnu sesiju na Forumu „16+1”...On je podsetio na...

Nastavak na BKTV News...

ZORAN RADOJIČIĆ: Beograd je dobro mesto za investiranje

Izvor: Kurir, 16.Okt.2018

Prestonica je jedno veliko gradilište

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.