Radnici oterali izvršitelje: Sačuvali pogon, dugovi skočili sa 1,5 na 5,7 miliona dinara

Izvor: B92, 18.Sep.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici oterali izvršitelje: Sačuvali pogon, dugovi skočili sa 1,5 na 5,7 miliona dinara

Čačak -- Radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku danas su, po 19. put, sprečili izvršitelje da prinudno preuzmu fabrički pogon za proizvodnju kugličnih vretena.

Prvi pokušaj sudskih izvršitelja da preuzmu objekat pogona "Kuglična vretena" bio je u decembru 2017. godine, zbog duga od poravnanja sa privatnom firmom koji je sa 1,5 miliona dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 5,7 miliona dinara.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je agenciji Beta da su izvršitelji uz asistenciju policije pokušali da zamene bravu na ulaznim vratima pogona, ali im radnici to nisu dozvolili.

"Radnici nisu hteli da napuste svoja radna mesta kada su došli izvršitelji i nisu im dozvolili da zamene bravu na pogonu jer je prodato dve trećine zgrade pogona, a jeda trećina pripada i dalje fabrici, pa je ulaz u pogon zajednički", rekao je Đelić.

On je dodao da su predstavnici FRA u prethodnih nekoliko meseci razgovarali sa kupcem zgrade pogona o prevazilaženju postojeće sutuacije, ali da do dogovora nije došlo.

On je naveo da je FRA ponudio kupcu objekta 5,7 miliona dinara za poravnanje, ali da je on zahtevao da mu se u postupku poravnanja isplati oko 60 miliona dinara, što je procenila Poreska uprava.

"Kupac želi da uzme deset puta više novca nego što je mu je ponuđeno za obeštećenje i njegov predlog je odbijen", rekao je Djelić i dodao da oko izvršenja pogona "Kuglična vretena" postoji "neujednačena sudska praksa" između sudova u Čačku.

"Osnovni i Viši sud u Čačku su odbacili predloge za sprovođenje izvršenja nad pogonom "Kuglična vretena" jer je on od značaja za odbrambenu industriju Srbije o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane, dok Privredni sud nije uvažio to rešenje i doneo je odluku o izvršenju i kažanjavanju radnika koji to sprečavaju novčanim kaznama", rekao je Đelić.

Đelić je pozvao republičkog pravobranioca da zaštiti državnu imovinu, jer, kako je rekao, država je većinski vlasnik FRA sa 57,6 odsto kapitala. On je dodao da je Ministarstvo odbrane u aprilu 2018. godine izdalo rešenje, koje važi naredne tri godine, u kojem navodi da je pogon FRA za proizvodnju kugličnih vretena "privredni subjekt od posebnog strateškog značaja za odbrambeni sistem Srbije".

Pogon za proizvodnju kugličnih vretena za odbrambene raketne sisteme osnovan je 1986. godine, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođača "Matriks" koje su teške po nekoliko desetina tona i prema rečima radnika i predstavnika fabričkih sindikata ne mogu se izmestiti iz objekta jer bi njihovo pomeranje bilo štetno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.