RT: Stručnjaci upozoravaju na nedostatak zlata

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Stručnjaci upozoravaju na nedostatak zlata

Izvor: Vostok / RT

Ljudi odgovorni za snabdevanje sveta zlatom su upozorili da se zalihe dragog metala smanjuju i da nema razumne zamene.

Rudarske kompanije više ne pronalaze nove zalihe zlata da bi zamenile svoje rudnike starim. Industrija zlata u Južnoj Africi koja traje već 140 godina, a koja je nekada bila najveća na svetu, trenutno se suočava sa velikom krizom. Savet za plemenite metale zemlje je saopštio da je 75 odsto rudnika zlata neprofitabilno ili da jedva zarađuje.

"Svi smo pričali o tome kako će se proizvodnja povećavati svake godine. Mislim da su ti dani verovatno nestali", rekao je Nik Holand, izvršni direktor najvećeg proizvođača zlata iz Južne Afrike "Gold Filds".

Isto je ponovio Rudi Fronk, predsednik i izvršni direktor "Sibridž gold", koji je istakao da je "vrhunac proizvodnje zlata nova realnost u ovom poslu, a rezerve se sada mnogo brže vade nego što se zamenjuju".

Prema rečima Kevina Dašniskog, predsednika rudarskog giganta "Barik gold", "pad rasta i nivoa proizvodnje, nedostatak novih nalazišta i produženi vremenski okviri za razvoj projekata su negativni za srednjoročne i dugoročne perspektive cena zlata".

Najveće upozorenje dolazi od izvršnog direktora Jana Telfera, predsednika "Goldkorpa". U intervjuu za "Fajnešenel post" je rekao: "Ako bih mogao da kažem jednu rečenicu o rudarstvu u oblasti zlata ... To je da je u mom životu zlato proizvođeno stabilno iz rudnika tokom 40 godina. Ali, ove godine počinje da pada, ili sledeće, ili je već počelo. Dosegli smo vrhunac proizvodnje zlata".

Jedan od najpoštovanijih i poznatih rudarskih stručnjaka u svetu, Pjer Lasond, takođe kaže da smo dosegli "vrhunac zlata".

"Ako pogledate 70-e, 80-e i 90-e, u svakoj od ovih decenija, industrija je pronašla najmanje jedno nalazište zlata od 50 ili više miliona unci, najmanje deset od 30 i više miliona unci, a bezbroj nalazišta od 5 do 10 miliona unci.

Ali ako pogledate poslednjih 15 godina, nismo pronašli nijedno nalazište od 50 miliona unci, nijedno od 30 miliona unci, nego samo nekoliko od 15 miliona unci", rekao je milijarder Lasond, osnivač giganta "Franko-Nevada" i bivši šef kompanije "Njumont majning".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.