RT: Rusija može postati vodeći svetski proizvođač prirodnog gasa - direktor „Šela”

Izvor: Vostok.rs, 16.Mar.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija može postati vodeći svetski proizvođač prirodnog gasa - direktor „Šela”

Izvor: Vostok / RT Sa najvećim rezervama prirodnog gasa na planeti, Rusija bi mogla da postane najveći proizvođač goriva na svetu, rekao je Ben van Burden, generalni direktor engesko-holandske energetske kompanije "Šel". Kako je saopštio Burden, došlo je do naglog povećanja potražnje za prirodnim gasom usljed svetskog trenda, koji ima za cilj da izbaci ugalj iz proizvodnje električne energije i proširenja mogućnosti dostupnih obnovljivih izvora energije. "Šanse Rusije su ogromne", napisao je Burden u članku za RIA Novosti, naglašavajući da je zemlja najveći izvoznik prirodnog gasa na svetu. „Ona je drugi najveći proizvođač prirodnog gasa, mogla bi biti najveći” rekao je on.
Van Burden je saopštio da je ruski energetski gigant "Gasprom" uspeo da realizuje projekat gasovoda "Severni tok" u proteklih 20 godina, kao i da pokrene prvi objekat za proizvodnju tečnog prirodnog gasa u Rusiji "Sahalin 2" u saradnji sa Šelom. Ruska državna korporacija gradi gasovod "Severni tok 2" te radi na Baltiku sa novim preduzećem u partnerstvu sa "Šelom". „I to je samo mali znak onoga što je urađeno u proteklih 20 godina. Potencijal za narednih 20 godina je još veći. Sa dobrim rezultatima u ruskoj industriji, sa izvrsnom akademskom snagom koja pokreće inovacije i sa obimom, mogućnost je očigledna", dodao je Burden. On je naglasio da Rusija ima veliku perspektivu da izgradi industriju koja bi bila korisna ne samo za zemlju, već i vitalna za svetski podsticaj za borbu protiv klimatskih promena. Prema podacima Ministarstva energetike, Rusija je proizvela 725,17 milijardi kubnih metara gasa 2018. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.