RT: Iranski tanker i pored američke blokade uz olujno nevreme stigao u venecuelansku luku kako bi isporučio naftu

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2020, 09:46

RT: Iranski tanker i pored američke blokade uz olujno nevreme stigao u venecuelansku luku kako bi isporučio naftu

Tanker pod zastavom Irana, "Forčjun" je stigao na krajnje odredište, pristajući u luku El Palito na severnoj obali Venecuele. Brod je prvi od pet iranskih tankera punih naftom koji plove za Karakas. Satelitski snimci pokazali su da tanker završava operaciju vezivanja u rafineriji El Palito uz pomoć dva venecuelanska tegljača, nedugo iza ponoći po lokalnom vremenu.
BREAKING NEWS: The Iranian oil/chem Handymax tanker, FORTUNE, which loaded 43 million liters of gasoline during mid-March at Port Shahid Rajaee, Iran, has now moored at berth 2 at the refinery of El Palito, Venezuela, situated west of capital city, Caracas. #OOTT @MarineTraffic pic.twitter.com/rvpbHsxnQl
— TankerTrackers.com, Inc.⚓️ (@TankerTrackers) May 25, 2020 Da bi se osiguralo da brod bez ikakvog incidenta stigne do obala Venecuele, tanker je pratila venecuelanska mornarica, dok je prolazio kroz ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ). „Forčjun“ prate još četiri tankera - „Klavel“, „Forest“, „Fakson“ i „Petunia“. Očekuje se da će u Venecuelu dopremiti ukupno više od 1,5 miliona barela nafte, koja se uprkos tome što je bogata naftom, suočila sa energetskom krizom zbog oštrih američkih sankcija. Nekoliko sati pre dugoočekivanog dolaska tankera „Forčjun“, „Forest“ je postao drugi tanker iz flotile koji je prešao u ekslkluzivnu ekonomsku zonu Venecuele. Brod je kako se navodi, takođe dočekala venecuelanska mornarica. Islamska republika je poslala flotu tankera kako bi pomogla Venecueli da prebrodi nestašicu goriva, dok država Južne Amerike i dalje pati zbog razarajućih američkih sankcija.
RT: Plovidba prvog iranskog tankera sa naftom za Venecuelu kroz nemirno morehttps://t.co/1Uo2hl6mMC
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) May 24, 2020 I Teheran i Karakas su osudili sankcije kao nezakonite prema međunarodnom pravu, te naveli da sankcije mnogo utiču na obične građane.
RT: Prvi iranski tanker sa naftom ušao u ekonomsku zonu Venecuele, dok su u blizini primećeni američki brodovihttps://t.co/2BSojXYG9E
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) May 24, 2020 Iranski predsednik Hasan Rohani prethodno je upozorio da će se država osvetiti ako SAD prouzrokuju bilo kakve „probleme“ brodovima tokom njihovog putovanja preko Atlantika.
RT: SAD će biti u nevolji ako učine grešku presretajući tankere za Venecuelu - Rohanihttps://t.co/8JL1ZzB9OR
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) May 23, 2020 Krajem aprila, američki zvaničnici su ustvrdili da je Vlada Venecuele plaćala ekonomsku pomoć od Irana pražnjenjem njenih zlatnih rezervi. Teheran je odlučno negirao tvrdnje. SAD, koje su pojačale sankcije protiv Irana 2018. godine, osudile su saradnju između Islamske Republike i Venecuele. "Venecuelanci trebaju slobodne i poštene predsedničke izbore", a ne "skupe dogovore sa drugom zemljom izgnanikom", izjavio je portparol američkog Stejt departmenta, Morgan Ortagus. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je ove napade, insistirajući da Teheran i Karakas "oboje žele mir" i da imaju pravo da slobodno trguju. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IRANSKI TANKER STIGAO U VENECUELU Prvi od pet brodova usidrio se u luci na severu zemlje

Izvor: Blic, 25.Maj.2020

Iranski tanker "Forčun" stigao je na krajnje odredište u luku "El Palito" na severnoj obali Venecuele. Taj brod je prvi od pet iranskih plovila koja su natovarena gorivom krenula ka Karakasu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.