RT: Indija će nadmašiti SAD te ih potisnuti na drugo mesto najmoćnije ekonomije na svetu - izveštaj

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Indija će nadmašiti SAD te ih potisnuti na drugo mesto najmoćnije ekonomije na svetu - izveštaj

Izvor: Vostok / RT Do 2030. godine, sedam od 10 vodećih svetskih ekonomija će biti trenutna tržišta u razvoju, navodi se u najnovijem izveštaju londonske multinacionalne kompanije za bankarstvo i finansijske usluge "Standard Chartered". Dugoročna projekcija pokazuje da će indijska ekonomija verovatno postati veća od američke, dok će susedna Kina, kako se izveštava, ukrasti krunu najmoćnije ekonomije na svetu (koju trenutno drže SAD) već u 2020. godini. Istovremeno, Indonezija bi mogla da se probije u prvih pet ekonomija. "Indija će najverovatnije biti glavni pokretač, sa trendom rasta koji se ubrzava na 7,8 posto do 2020. godine, delimično zbog tekućih reformi, uključujući uvođenje nacionalnog poreza na dobra i usluge i indijskog stečajnog zakona", navodi se u izveštaju.

Jedna od najvećih poreskih reformi koju će sprovesti Delhi, uvedena je 2017. godine. Ova mera ima za cilj pojednostavljenje glomaznog poreskog sistema u zemlji. Stečajni zakon, pokrenut 2016. godine, objedinjuje stečajne i likvidacione zakone u Indiji. Britanska kompanija je istakla da će starenje stanovništva imati značajan uticaj na globalni rast, ali indijska ekonomija, koja je trenutno rangirana kao šesta najveća svetska ekonomija, ostaće netaknuta, budući da zemlja ima najveću grupu mladih na svetu. Skoro polovina indijskog stanovništva je mlađa od 25 godina. "Sve veće aspiracije mlade populacije će nastaviti da podržavaju konzumerizam u indijskoj ekonomiji", navodi se u izveštaju.
"Standard Chartered" je takođe naveo da će do 2030. godine zemlja morati da stvori 100 miliona novih radnih mesta u proizvodnom i uslužnom sektoru kako bi se nosila sa potražnjom za masovnim zapošljavanjem. "Indija treba da obučava oko 10 miliona ljudi godišnje, ali trenutno ima kapacitet za samo 4,5 miliona", navodi se u izveštaju.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Indija nova ekonomska sila: Do 2030. jači od SAD

Izvor: B92, 12.Jan.2019

London -- Do 2030. godine sedam od deset najvećih svetskih ekonomskih sila biće iz tržišta u razvoju...Prema najnovijoj analizi Londonske multinacionalne bankarske i finansijske kompanije "Standard Chartered", za 11 godina potpuno će se promeniti svetski ekonomski poredak, navodi Capital.ba...Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.