Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu

Srbija kao korisnik dva kredita Rusije za modernizaciju železnice ima vrlo malo ili gotovo nikakav uvid u to koga ruska ovlašćena kompanija, RŽD Internešnal angažuje kao podizvođače na poslovima rekonstrukcije železnice u Srbiji.

Novi kredit Rusije za modernizaciju železnice u Srbiji još jedna je stavka na listi novih zaduživanja države prema inostranstvu u narednoj godini. Ukupno 172,5 miliona evra Srbija će pozajmiti od Rusije za modernizaciju pruga ali i za izgradnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dugo najavljivanog Jedinstvenog dispečerskog centra, piše RSE.

Radi se o novom kreditnom zaduživanju za poslove modernizacije železnice u Srbiji iako su neki od tih poslova već pokriveni prethodnim kreditom koji Srbija isplaćuje Rusiji.

Pored kamate koju Srbiji obračunava na zajam, Rusija ovakvim aranžmanima ima i druge pogodnosti. Ruska ovlašćena kompanija RŽD Internešnal sama bira podizvođače radova i o njima nije dužna da obavesti srpsku ovlašćenu kompaniju Infrastrukturu železnica Srbije. Takođe, kompanije koje Srbiji isporučuju robu i usluge, oslobođene su plaćanja PDV-a, carine i drugih dažbina.

Jednostavnije rečeno - Srbija nema nikakav uvid u to na koji način Rusija troši novac za modernizaciju železnice, iako je reč o novcu iz budžeta Srbije, ukazao je RSE.

"Do kraja realizacije projekata vezanih za rekonstrukciju i izgradnju železničke infrastrukture nije moguće dati prognozu raspodele novčanih sredstava između ruskih i srpskih kompanija. Na osnovu odredaba predmetnog ugovora nije potrebna saglasnost investitora (Infrastruktura železnica Srbije) na izbor podizvođača i ugovorni odnosi između RŽD Internešnl i podizvodača nisu nam poznati", odgovor je iz Ministarstva saobraćaja Radiju Slobodna Evropa na pitanje koliko će ruskim kompanijama biti plaćeno po osnovama već postojećeg, prvog ruskog kredita koji je 2013. godine ugovoren takođe mežudržavnim sporazumom.

Sporazum o odobrenju novog ruskog državnog izvoznog kredita 19. oktobra su razmenili ministar finansija Srbije Siniša Mali i zamenik ministra finansija Rusije Jurij Zubarov tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu. Predlog Zakona o potvrđivanju tog Sporazuma trenutno je u proceduri Skupštine Srbije koja će ga razmatrati na jednoj od narednih sednica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.