REALAN RAST ZA PRVO VREME: Poslodavci predložili POVEĆANJE MINIMALCA za šest odsto

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REALAN RAST ZA PRVO VREME: Poslodavci predložili POVEĆANJE MINIMALCA za šest odsto

Povećanje se planira za 2020. godinu

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da su poslodavci napravili "korak napred" i predložili povećanje minimalca za šest odsto za 2020. Dodao je da je i to suviše jer ne postoje realne mogućnosti za više.

On je pred današnji nastavak razgovora o povećanju "minimalca" rekao da za značajnije uvećanje nema mogućnosti pošto se uslovi poslovanja ne popravljaju, pa tako ne rastu ni profiti preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Sindikati traže da se minimalna mesečna zarada poveća sa oko sadašnjih 27.800 dinara na oko 34.000 dinara, a država i poslodavci predlažu povećanje u skladu sa očekivanim realnim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i rastom cena, ukupno za oko šest odsto, na nešto manje od 30.000 dinara.

- Nema realnog poboljšanja poslovnog ambijenta, pre svega zato što se ne sprovode preporuke Socijalno-ekonomskog saveta, iako se donose konsenzusom predstavnika poslodavaca, sindikata i nadležnih ministarstava - rekao je Nenezić, koji je i generalni direktor Trajal korporacije iz Kruševca koja zapošljava skoro 1.200 radnika.

Među najvažnijim zahtevima privrednika, koji se ne odnose na novčana davanja, jesu pojednostavljivanje birokratskih procedura, nepotrebnog čekanja na granici i raznih pregleda.

- Samovolja pojedinih državnih službenika, a među kojima su i oni na šalterima, je na ivici katastrofe - rekao je Nenezić. Istakao je da "svaki dobar poslodavac želi da poveća plate radnicima jer su tada zadovoljniji i bolje će raditi".

Nenezić je kazao da zna da sada "kada se stabilizovao budžet nije lako smanjiti poreze i doprinose, ali da su poslodavci spremni da ako se to desi taj iznos prebace za povećanje plata ili ako to nije moguće da im se poprave bar uslovi poslovanja".

POLITIČKI UTICAJ I MOĆ, KLASNA NEJEDNAKOST: Ovo su osobine i sposobnosti koje ima SVAKI američki superbogataš (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.