Izvor: RTS, 09.Okt.2022, 09:21

Putniković za RTS: Ako Hrvatska zavrne dotok nafte, Srbija ima rezerve i vremena da se snađe

Jelica Putniković, osnivač i glavni i odgovorni urednik sajta Energija Balkana ističe da ukoliko se desi da Hrvatska obustavi dotok nafte kroz Janaf, Srbija ima dobre rezerve i dovoljno vremena da se snađe. Objašnjava da se nafta na berzi kupuje unapred i da su možda u NIS-u već kupili naftu i za celu zimu, ali da je to poslovna tajna. Veruje da će država nastaviti i dalje da određuje najvišu dozvoljenu cenu za jednu vrstu benzina i za jednu vrstu dizela kako bi zaštitila i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privredu i građane.
Novi paket sankcija prema Rusiji, koji ne uključuje izuzeće za zemlje Zapadnog Balkana i po kome od 1. decembra neće biti uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (Janaf) i dalje je i energetsko i političko pitanje. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je izgradnju naftovoda prema Mađarskoj.

Jelica Putniković podseća da je i proletos bilo najava da će se obustaviti dotok nafte preko  Janafa kroz Hrvatsku, zbog činjenice da je NIS vlaništvo Rusije i da neće moći da je tim putem dobija, ali da je onda Srbija izuzeta iz šestog paketa sankcija.
"Nezvanično se moglo čuti u naftaškim krugovima da su oni, kada se ugovarala cena tranzita  mogli da ucenjuju NIS, odnosno Srbiju, jer je to jedini naftovod kojim možemo da dobijemo naftu. Tako da je priča o izgradnji naftovoda do Mađarske počela još prošle godine, a najava predsednika Vučića potvrđuje da pravimo jednu alternativu tranzitu kroz Hrvatsku", istakla je Putnikovićeva. 
Nada se i da će, dok naftovod ka Mađarskoj ne bude urađen, Srbija moći da dobija rusku naftu, odnosno da će situacija s Ukrajinom biti rešena i da nam niko neće određivati čiju naftu smemo da kupujemo.
Naglasivši značaj alternativnog naftovoda, podseća i da je još krajem devedesetih bilo reči da se gradi naftovod od rumunske luke Konstanca čak do Italije, a da je ideja bila da se Srbija spoji do Temišvara. Pretpostavlja i da će se jedna takva alternativa razmatrati i da će možda Rumunija sada biti zainteresovana.
Kako će se Srbija snabdevati od 1. decembra "Nafta se kupuje na berzi, i kupuje se unapred i možda su iz NIS-a već kupili naftu i za celu zimu, ugovorili kupovinu. To je poslovna tajna i neće nam sigurno reći po kojoj ceni ni jedna kompanija. Ja verujem da su oni radili na tome da se snabdeju i da imaju siguran dotok nafte koja će moći da teče kroz hrvatski naftovod, mada je njega i Srbija gradila u vreme bivše SFRJ", smatra Putnikovićeva.
Što se tiče cene derivata, ona će, ukazuje, zavisiti od cene sirove nafte na tržištu, od cene derivata na Mediteranu i da je to formula po kojoj se određuje. 
"Ja verujem da će država nastaviti i dalje da određuje najvišu dozvoljenu cenu i za jednu vrstu benzina i za jednu vrstu dizela da bi zaštitila i privredu i građane", ocenjuje urednica sajta Energija Balkana.
Smatra i da će Evropa pre da preispituje sankcije Rusiji zbog gasa nego zbog nafte. Potražnja za naftom je, navodi, inače opala i nema neke velike navale, da li za ruskom ili neruskom.
Veruje da će biti mnogo veća dilema za one koji su rekli "nećemo ruski gas", ako zazimi, jer su se u nekim zemljama već pobunio i narod ali i sindikat – zašto da im temperature u stanovima i u firmama budu niže.
Rezerve dobre, Srbija ima dovoljno vremena da se snađe Srbija ima nafte za 75 dana ukoliko bi joj bilo ko prekinuo dotok i 59 dana za benzin. 
Putnikovićeva misli da Hrvatska ne bi smela da zatvori dotok nafte koja se transportuje prema pančevačkoj rafineriji, jer će Srbija ako ne dobije izuzeće za rusku naftu kupovati neku drugu.
"Naravno uvek postoji politički momenat da oni odluče. To se dešavalo, desilo se i 1991. godine kada su jednostavno Srbiju ostavili bez dotoka nafte", navela je ona.
Ocenjuje da su postojeće rezerve nafte i benzina dobre, jer to znači da Srbija ima dovoljno vremena, ako dođe do kritične situacije da se snađe i na drugi način uveze ili naftu ili derivate.  
Dodaje da kompaniju "Transnafta" koja upravlja Jadranskim naftovodom kroz Srbiju ima planove da se prave produktovodi, da se  gorivo transportuje cevima, što je ekološki mnogo čistije.
Takođe, imali su i ideju da se Srbija spoji na taj produktovod prema Rumuniji, da od njih dobije derivate. 
"Naši stručnjaci mogu sami da isprojektuju i da sve to izgrade. Sad je naravno pitanje da li su Britanci možda zainteresovani da finansiraju izgradnju jednog takvog skladišta. To je ideja da se u Smederevu izgradi skladište, jer je na Dunavu i odatle može rekom da se transportuje, a to je jeftinije", objasnila je Putnikovićeva.
Što se tiče gasa i u Mađarskoj i u Banatskom dvoru su napunjena skladišta i imamo rezerve dva meseca, ako bi prestao dotok ruskog gasa preko turskog toka. 
"Ja zaista mislim da se to neće desiti. Rusija sigurno ima dovoljne količine gasa, jer su oni, one količine koje su izvozili ranije u Evropu preusmerili u Aziju. Nadam se da neće biti nekih havarija, poput ovih na Severnom toku, da nikome neće pasti na pamet da uništava Turski tok", rekla je ona.  
Da li su potrebne nove rafinerije Aleksandar Vučić je pomenuo razgovore sa Indijcima i Kinezima o izgradnji još jedne rafinerije na našoj teritoriji.
Putnikovićeva naglašava da rafinerija u Pančevu može da zadovolji sve kapacitete, a da je pitanje odakle bi se ta neka nova snabdevala naftom. 
"Pominje se nafta iz Venecuele, to znači da bi morala da se napravi što brže i da se vidi šta je njihov interes i ko bi finansirao rafineriju. Rafinerije nisu uopšte jeftine fabrike", navodi Putnikovićeva.
Pitanje je, kaže, i da kada se reši situacija s Rusijom, da li će biti potrebe za dve rafinerije u Srbiji.
"Očigledno, pošto je taj sastanak bio još ranije, da su ti investitori zainteresovani da sami finansiraju, što je dobro", zaključuje Putnikovićeva.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ako Hrvatska zavrne dotok nafte, Srbija ima rezerve i vremena da se snađe

Izvor: B92, 09.Okt.2022

Srbija ima dobre rezerve i dovoljno vremena da se snađe ukoliko se desi da Hrvatska obustavi dotok nafte kroz JANAF...To je za RTS izjavila Jelica Putniković, osnivač i glavni i odgovorni urednik sajta Energija Balkana, koja objašnjava da se nafta na berzi kupuje unapred i da su možda u NIS-u već...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.