Sledećeg meseca puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledećeg meseca puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“

Zvanična ceremonija puštanja u rad gasovoda „Snaga Sibira“ biće održana u decembru, potvrdio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Geng Šuang. „Ovo je strateški projekat rusko-kineske saradnje u energetskom sektoru. Izuzetno je važno za produbljivanje sveobuhvatne saradnje. Zahvaljujući naporima obe zemlje, očekuje se da će gasovod biti pušten u rad, a isporuka prvog gasa počeće u decembru. S tim u vezi biće održana ceremonija povodom završetka projekta“, rekao je Šuang. U utorak je pomoćnik predsednika Jurij Ušakov saopštio da će predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping sledećeg meseca učestvovati na zajedničkoj tele-konferenciji povodom pokretanja gasovoda „Snaga Sibira“. Ruski deo gasovoda prolazi kroz tri ruska regiona, uključujući regione Irkutsk, Amur i Republiku Jakutiju. Izgradnja na kineskoj teritoriji započela je u aprilu 2017. godine.
 
©  Gasprom Ruska firma je objavila planove za ulaganje 320 milijardi rubalja (4,8 milijardi dolara) u fabriku za preradu gasa u Amuru, za koju se očekuje da će dobiti gas iz centara za proizvodnju gasa u Irkutsku i Jakutiji kao deo Istočnog gasnog programa. "Gasprom" namerava da postane najveći snabdevač Kine gasom, čineći više od 25 procenata kineskog uvoza gasa do 2035. godine, pošto se potražnja zemlje za prirodnim gasom povećava. Kina je najveći svetski uvoznik nafte i drugi najveći kupac prirodnog gasa. Gasovod "Snaga Sibira" će transportovati prirodni gas iz proizvodnih centara u Irkutsku i Jakutiji do potrošača na dalekom istoku Rusije i Kini. "Gasprom" dominira snabdevanjem gasom mnogim evropskim tržištima, dok se takođe trudi da zadovolji rastuću potražnju za prirodnim gasom u Kini, jer se zemlja nalazi u središtu velikog prelaska sa grejanja na ugalj, na gas u milionima domova. U 2018. godini, uvoz prirodnog gasa u Kinu skočio je za skoro 32 posto od 2017. godine do rekordnih 90,39 miliona tona, što je učvrstilo poziciju Kine kao najvećeg svetskog uvoznika plavog goriva. Kina je postala vodeći svetski uvoznik prirodnog gasa u oktobru prošle godine, prestigavši Japan koji uvozi sav svoj gas. Ranije je Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora "Gasproma" da će isporuka prirodnog gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira" početi 1. decembra 2019. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina upozorila SAD da se ne mešaju u poslove Hongkonga

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas SAD da se ne mešaju u poslove Hongkonga, rekavši da je ta teritorija deo Kine...Portparol ministarstva Geng Šuang rekao je da bi članovi američkog Senata trebalo da prestanu da pokušavaju da guraju zakone o ljudskim pravima ili demokratiji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.