Pukotine na koridoru 10: Sanacija neće uticati na otvaranje

Izvor: B92, 19.Feb.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukotine na koridoru 10: Sanacija neće uticati na otvaranje

Beograd -- Na istočnom kraku Koridora 10 između Proseka i Bancareva u dužini od 150 metara, u junu prošle godine su se pojavile dužne pukotine na kolovoznoj konstrukciji.

Grčka Terna je 5. februara započela radove na sanaciji, koji neće uticati na predviđeno puštanje u saobraćaj cele deonice, saopštili su Koridori Srbije.

"Puštanje u saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek - Crvena Reka očekuje se čim budu potpuno završeni radovi na elektro-mašinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opremanju tunela Bancarevo i izgradnji deonice Bancarevo - Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni", naveli su Koridori, reagujući na tekst koji se juče pojavio u medijima pod naslovom "Deo Koridora 10 propao pre otvaranja".

Deonica između Proseka i Bancareva je izgrađena 2016. godine, a pukotine, između mostova B1 i B2, pojavile su se u junu 2018. godine.

Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, su 20. juna 2018. godine izdali izvođaču "Non-Conformance Report" (Izveštaj o neusaglašenosti) kojim je naloženo izvođaču - grčkoj kompaniji Terna preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina.

Takođe, zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni.

Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, koji je sproveo u njegovo ime Institut za puteve a.d Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao tri predloga za sanaciju.

Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine su nadzorni organ i Koridori Srbije dali instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi.

Koridori Srbije navode da žele da obaveste javnost da su pomenuti nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je ugovorna obaveza i za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla.

Tako je izvođač 5. februara počeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.