Ptica špijunka: 170 miliona kamera prati 1,3 milijarde Kineza

Izvor: B92, 14.Okt.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ptica špijunka": 170 miliona kamera prati 1,3 milijarde Kineza

Peking -- Kineski naučnici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može da identifikuje jednu osobu unutar gomile od nekoliko desetina hiljada ljudi.

Kameru od 500 megapiksela razvili su naučnici sa Sveučilišta Fudan u saradnji s Optičkim institutom Čangčun iz Kineske akademije nauke.

Reč je o kameri čija rezolucija sadrži petorostruko više detalja od ljudskog oka, iako je po visini rezolucije nadmašuje kamera od 570 megapiksela iz jedne čileanske opservatorije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se korisi za posmatranje udaljenih galaksija.

Kamera koju su izumeli kineski naučnici koristiće se u svrhu video-nadzora, a kineski državni mediji su je već pohvalili zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i sigurnosne institucije, prenosi SEEbiz.

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji s praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina beleži podatke o svim svojim građanima.

Procenjuje se da Kina trenutno ima 170 miliona nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njenu tehnologiju nadzornog hardvera i softvera čini jednom od najrazvijenijih na svetu. U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može da indetifikuje pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo posmatranjem pokreta tela.

Program "ptice špijunke", s druge strane, koristi se jatima robotskih ptica s kamerama koje iz vazduhe snimaju ljude. Insititucije za ljudska prava kritikovale su nadzornu tehnologiju koju kineska država primenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je reč o teškom kršenju ljudskih sloboda.

"Rangiranje građana s obzirom na njihovo ponašanje, od toga šta kupuju u prodavnicima, do toga šta pišu na internetu, predstavlja veštački način stvaranja društva u kome ne postoje problemi. Nisko rangirani ljudi se na taj način suočavaju sa poteškoćama u svim aspektima života, od zaposlenja do školovanja svoje dece", izjavila je Maja Vang iz "Hjuman rajts voč"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KINEZI NAPRAVILI ČUDOTVORNU KAMERU: Može da identifikuje osobu unutar gomile od deset hiljada ljudi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2019

Kineski naučnici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može da identifikuje jednu osobu unutar gomile od nekoliko desetina hiljada ljudi...Kameru od 500 megapiksela razvili su naučnici sa Sveučilišta Fudan u saradnji s Optičkim institutom Čangčun iz Kineske akademije nauke...Reč je o kameri...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.