Prvi put u Srbiji Odbor za digitalizaciju Evrokomora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2019, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji Odbor za digitalizaciju Evrokomora

U okviru Digitalne nedelje, koja se održava povodom Digitalnog samita, danas je u Palati Srbija zasedao Odbor za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres) koji okuplja stručnjake za digitalizaciju evropskih komora i na čijem je čelu Marko Čadež, predsednik PKS.

Čadež je tom prilikom rekao da je činjenica da u Srbiji prvi put zaseda jedan odbor Evrokomore, kao najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 44 komorska sistema sa 1.700 lokalnih i regionalnih komora i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 20 miliona kompanija članica, značajna za Srbiju i region.

To je istovremeno priznanje Privrednoj komori Srbije za aktivnosti koje sprovodi na polju digitalizacije, uz pomoć evropskih partnera, ocenio je Čadež, uoči sastanka u Palati Srbija.

Evropske komore, po rečima Čadeža, imaju veoma važnu ulogu i uticaj u procesu digitalne transformacije svojih kompanija.

Odbor predstavlja platformu za razmenu iskustava u ovoj oblasti, a ključna tema beogradskog zasedanja Odbora biće zajednički projekti za primenu postojećih i kreiranje novih, inovativnih digitalnih alata za podršku kompanijama.

"Ovde u Beogradu pokrećemo diskusiju o kreiranju zajedničkih komorskih usluga koje bi sve komore pružale svojim članicama, čime bi privrednici dobili najbolju moguću i istu uslugu ma u kojoj zemlji poslovale, a komore uštedele značajan novac", objašnjava Čadež.

Današnji sastanak kaže omogućiće da se razmotre najbolji primeri iz prakse i da se vidi kako komore kreiraju digitalne alate za pomoć za transformaciju malih i srednjih preduzeća i ostalih kompanija.

Važno je da sagledamo nabolje primere i napravimo nešto što će biti kao evropski proizvod koji ćemo koristiti svi u okviru Evrokomore, rekao je Čadež.

PKS će predstaviti rad Centra za digitalnu transformaciju koji je počeo sa radom prošle godine.

Privredna komora Srbije, koja je digitalizovala većinu svojih servisa za privredu, ima 63 digitalne usluge na ePortalu prezentovaće svoj program podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća i svoju novu elektronsku aplikaciju "PKS instant Pay", koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem.

Čadež je istakao i da komore služe tome da pomognu kompanijama da odgovore na izazove vremena i poslovanja, što nije jednostavno.

Danas morate biti digitalni, nije pitanje da li to hoćete ili nećete - jednostavno to je neminovno, rekao je Čadež.

On je istakao da je komora sprovela istraživanje koje je pokazalo da postoji zaostajanje kada je u pitanju digitalizacija, pre svega kod malih i srednjih preduzeća.

"Njih ima 90 odsto, a rezultati su pokazali da 60 odsto ne radi ništa na digitalizaciji ili nema planove za to", rekao je Čadež.

Kako je rekao, proces digitalizacije podrazumeva čitav proces-od toga kako tražite dobavljače, proces proizvodnje od same sirovine do samog proizvoda, do toga kako se radi marketing.

Sve je to deo digitalnih procesa, naveo je predsednik PKS.

Osim Čadeža, učesnicima sastanaka obratio se i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović.

On je izneo podatak da je pre pet godina Srbija izvozila IT usluge u vrednosti od oko 200 miliona evra što kaže nije uticalo na naš BDP, međutim pet godina kasnije Srbija je povećala izvoz u toj oblasti za pet puta i prošle godine on je iznosio 1, 2 milijarde evra.

Popović je naveo da pojedini podaci pokazuju da ako taj izvoz nastavi da raste istim tempom za tri godine trebalo bi da dostigne vrednost od dve milijarde evra.

"Sve više vrednost BDP-a dolazi iz IT sektora, zato je digitalizacija prioritet Vlade Srbije i u toj oblasti pratimo dobre primere većine evropskih zemalja ali isto tako osim što sa njima sarađujemo, to činimo i sa Rusijom,Turskom, Izraelom...", rekao je Popović.

Ministar je dodao da Srbija možda nije bogata naftom ili gasom ali ono što ima najbolje su inženjeri a srpski inženjeri su kaže prepoznati u celom svetu i označeni kao jedni od najboljih u Evropi.

"Činimo sve da dobre inženjere sačuvamo u našoj zemlji. Imamo problem sa odlivom mozgova ali radimo na tome da ih vratimo u zemlju", poručio je ministar.

Naveo je da imamo odličnu prodaju startapova i ukazao da je poslednjih pet godina bilo sedam ili osam akvizicija srpskih startapova u Silikonskoj dolini.

Popović je izrazio zadovoljstvo što Odbor Evrokomore zaseda u našoj zemlji koja, podseća, u svom sastavu ima 21 milion kompanija.

To predstavlja potencijal za saradnju i razvoj naših preduzeća, dodao je Popović.

Zasedanjem Odbora Evrokomore završen je International Day, a sutra u Beogradu počinje Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana na kome se očekuje 4.000 učesnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Podrška Evrokomora digitalizaciji privrede

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2019

U okviru Digitalne nedelje, uoči Digitalnog samita, danas je u Palati Srbija zasedao Odbor za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres) koji okuplja stručnjake za digitalizaciju evropskih komora, a na čijem je čelu Marko Čadež, predsednik PКS. Na sastanku su predstavnici privrednih komora iz Evrope...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.