Prvi denari sa imenom nove države u opticaju od 2020.

Izvor: B92, 13.Feb.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi denari sa imenom nove države u opticaju od 2020.

Skoplje -- Prve novčanice makedonskog denara sa novim imenom države Severna Makedonija biće puštene u opticaj početkom 2020. godine.

Međuresorna grupa za sprovođenje obaveza iz Prespanskog sporazuma saopštila je da bi prve banknote sa natpisom "Narodna banka Republike Severne Makedonije" mogle da budu izrađene početkom naredne godine i zatim da sukcesivno zamene novčanice sa starim oznakama centralne banke.

"Potpuna zamena denara mogla bi da bude urađena najkasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u roku od pet godina od otvaranja relevantnog EU poglavlja", procenila je ta međuresorna grupa makedonske vlade.

Zbog kompleksnosti tog postupka, kako se navodi, Narodna banka Severne Makdonije treba da napravi plan i analizu neophodnih aktivnosti postepene zamene banknote denara, sa procenjenom vremenskom dinamikom u okviru redovnih novih emisija, vodeći računa o makroekonomskoj stabilnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.