Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača: 2.000 Engleza napajaće domove sopstvenom strujom

Izvor: B92, 13.Jun.2020, 09:25

Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača: 2.000 Engleza napajaće domove "sopstvenom" strujom

London -- Oko 2.000 Engleza bi uskoro moglo da napaja svoja domaćinstva strujom proizvedenom u vetroelektrani u njihovom vlasništvu.

Na ovaj način smanjiće sopstvene račune za električnu energiju.

Iza pokretanja projekta izgradnje prvog postrojenja na energiju vetra u svojini građana Ujedinjenog Kraljevstva stoji startap preduzeće Ripl enerdži i energetske kompanije Ko-op enerdži i Oktopus enerdži. Vlasnici će trošiti struju iz vetroparka Greg Fata u Velsu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je najavljeno, vetroelektrana će biti puštena u rad na početku 2021. godine.

Uz ulaganje od minimalno 250 funti (oko 280 evra), prosečna domaćinstva koja se odluče da budu investitori i potrošači u sklopu ovog neobičnog projekta ostvarivaće godišnje uštede na računima za električnu energiju od oko 12,5 odsto, prenosi Energetski portal.

Sara Merik, izvršna direktorka Ripl enerdži, je ovim povodom izjavila: "Niste u mogućnosti da posedujete malo elektrane na ugalj ili nuklearke kako biste zadovoljavali potrebe svoje kuće za strujom, ali itekako možete posedovati deo vetroparka".

Merik je dodala da je ogromna promena izvodljiva i da je ljudi prihvataju i da žele da učestvuju u stvaranju bolje i čistije budućnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.