Prosvjednici zauzeli zračnu luku i pozivaju na slobodni Hong Kong

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jul.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvjednici zauzeli zračnu luku i pozivaju na "slobodni Hong Kong"

HONG KONG - Nekoliko stotina prosvjednika u petak je stiglo na zračnu luku Hong Konga gdje su pozivali na demokraciju, a neki su i uzvikivali "slobodan Hong Kong", dok obližnji Singapur savjetuje svojim građanima da izbjegavaju dijelove te regije.

Upravitelji aerodroma objavili su da prosvjedi neće utjecati na njegovo funkcioniranje, no savjetovali su putnike da stignu ranije.

Bivša britanska kolonija Hong Kong, vraćena Kini 1997. godine, u najvećoj je političkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << krizi u nekoliko desetljeća. Ponekad nasilni prosvjedi u toj autonomnoj regiji traju već dva mjeseca i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskom čelniku Xiju Jinpingu otkad je preuzeo vlast.

Prosvjedi se sad već događaju svakodnevno. Prošli tjedan je oštećena zgrada lokalnih vlasti, a Peking je upozorio da je to napad na kineski suverenitet.

Demonstracije u Hong Kongu krenule su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva, a neki čak traže i zabranu ulaska turistima iz središnje Kine.

Prosvjednici su u petak na zračnu luku stigli s kacigama na glavi te su sjeli na pod, s natpisima koji pozivaju na potpuno povlačenje mjere o izručenje i izvikujući slogane poput "Slobodan Hong Kong".

"Svijet nas gleda posljednjih nekoliko tjedana", istaknuo je Jeremy Tam, bivši pilot i zastupnik koji je pomagao u organizaciji prosvjeda.

"Vjerujemo da je zračna luka najizravniji način da turistima objasnimo što se stvarno događa u Hong Kongu".

Singapur je u petak upozorio svoje stanovnike da izbjegavaju dijelove Hong Konga u kojima se prosvjedi događaju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.