Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla 2,7%

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Maj.2018, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla 2,7%

ZAGREB - U ožujku je nastavljen rast plaća u Hrvatskoj, pokazuju novi podaci državne statistike.

Tako je prosječna neto plaća u ožujku iznosila 6.253 kune, te je u odnosu na mjesec ranije nominalno bila veća za dva posto, a realno - dakle, umanjeno za inflaciju - 1,4 posto. Prosječna bruto plaća, prema podacima DZS-a, u ožujku je iznosila 8.467 kuna i nominalno je bila veća 2,3, a realno 1,7 posto u odnosu na ožujak.

Rast plaća još je vidljiviji u usporedbi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << s ožujkom prošle godine. Naime, prosječna je neto plaća u ožujku ove godine na godišnjoj razini nominalno porasla 3,8, a realno 2,7 posto. Još veći rast u istom razdoblju - 4,4 posto nominalno i 3,3 posto realno - imale su bruto plaće.

Rast plaća može se prije svega pripisati nedostatku radne snage, koja je opet najvećim dijelom posljedica masovnog iseljavanja stanovništva. Zbog nedostatka radne snage, brojni poslodavci - od hotelijera i ugostitelja, preko građevinara i prijevoznika, pa do IT-ijevaca - ne uspijevaju pronaći radnike, pa ih pokušavaju privući većim plaćama. Iz HUP-a su nedavno poručili kako bi država trebala smanjiti porezno opterećenje plaća i na taj način građanima omogućiti veća primanja.

Podaci DZS-a pokazuju i da su u ožujku najveće prosječne plaće bile u IT sektoru. Naime, u statističkoj djelatnosti proizvodnja računala, te elektroničkih i optičkih proizvoda prosječna je bruto plaća po zaposlenom iznosila 16.702 kune. Osim zbog iseljavanja IT stručnjaka, rast plaća u IT sektoru može se pripisati i sve većoj potražnji za takvim profilom radnika.

S druge strane, najmanja prosječna bruto plaća u ožujku je bila u kožarskoj industriji, samo 4.954 kune, pokazuju podaci DZS-a. Niske plaće u kožarskoj industriji odražavaju probleme s kojima se suočava ta radno-intenzivna djelatnost, u kojoj mnogi radi samo za minimalnu plaću.

Dodajmo ovome i kako je prosječna neto plaća za prvo tromjesečje, prema podacima DZS-a, iznosila 6.190 kuna, što je nominlano više za 4,3, a realno za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prosječna bruto plaća u prvom je kvartalu iznosila 8.368 kuna, što predsatavlja rast od 4,8 posto nominalno i 3,8 posto realno u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.