Izvor: SEEbiz.eu, 05.Apr.2019, 13:28

Prosječan broj zaposlenih još uvijek na 6,5% nižim razinama u odnosu na 2008.

Prosječan broj zaposlenih još uvijek na 6,5% nižim razinama u odnosu na 2008.

ANALIZA - Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi (kojom se mjeri ekonomska aktivnost stanovništva) u posljednjem tromjesečju 2018., u odnosu na tromjesečje ranije, zabilježeno je povećanje broja nezaposlenih te blago smanjenje broja aktivnog stanovništva (15,8% odnosno -1,3%).

Pri takvim kretanjima ILO stopa nezaposlenosti dosegnula je 8,6% što je rast za 1,3pb u odnosu na tromjesečje ranije.

S druge strane, u odnosu na isto razdoblje 2017. uz pad aktivnog stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << (za 2,3%) broj nezaposlenih spustio se za 46 tisuća (-23%) uz istovremeni rast broja zaposlenih za 5 tisuća (%2B0,3%). Posljedično je i stopa nezaposlenosti u odnosu na isto razdoblje 2017. bila niža za 2,3 postotna boda. Broj nezaposlenih je u posljednjem tromjesečju 2018. iznosio 154 tisuća dok je aktivno stanovništvo brojalo 1,798 milijuna osoba. Stopa aktivnosti i zaposlenosti zabilježile su niže vrijednosti u odnosu na treće tromjesečje 2018. Na godišnjoj razni stopa aktivnosti zabilježila je nižu vrijednost dok je stopa zaposlenosti zabilježila višu vrijednost (51% odnosno 46,6%).

Uz tromjesečno i godišnje smanjenje (-0,1% odnosno -0,4%) ukupan broj radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina iznosio je 3,526 milijuna. Istovremeno, posljednje tromjesečje donijelo je i uobičajeno povećanje broja neaktivnog stanovništva (starijeg od 15 godina) na 1,728 milijuna što u odnosu na tromjesečje ranije predstavlja rast od 1,2% dok je u odnosu na isto razdoblje 2017. broj neaktivnih povećan za 28 tisuća ili 1,6%.

S podacima za posljednje tromjesečje zaokružena je statistika na razini cijele 2018. godine koja upućuje na poboljšanje indikatora Ankete o radoj snazi odnosno rast stope zaposlenosti s 45,8 na 46,9 posto te smanjenje stope nezaposlenosti s 11,2 na 8,3 posto. Pri tome se stopa nezaposlenosti po prvi puta od 2009. spustila ispod 10%. Pad prosječne stope nezaposlenosti u prošloj godini posljedica prvenstveno smanjenja broja nezaposlenih (-25,7%) dok je aktivno stanovništvo zabilježilo pad od 1,2% na razinu od 1,807 milijuna. I dok je stopa aktivnosti zabilježila pad (za 0,4pb) na 51,2% stopa zaposlenosti zabilježila je rast za 1,1pb na 46,9%. Prosječni broj zaposlenih zabilježio je godišnji rast od 1,8% dosegnuvši 1,655 milijuna.

Iako podatak o rastu broja zaposlenih ohrabruje treba uzeti u obzir da broj zaposlenih raste po blagim stopama posljednjih pet godina te da je prosječan broj zaposlenih još uvijek na 6,5% nižim razinama u odnosu na 2008. Istovremeno broj nezaposlenih se nastavlja smanjivati četvrtu godinu za redom dok su dvoznamenkaste negativne godišnje stope rasta prisutne posljednje tri godine.

Navedeno je djelomično odraz emigracijskog trenda, ali i negativnih demografskih kretanja. Naime, tržište rada ostaje krhko i opterećeno ozbiljnim strukturnim problemima neusklađenosti ponude i potražnje, dugotrajnom nezaposlenošću i padom broja radno sposobnog stanovništva (devetu godinu za redom). Uz to Hrvatsku poput drugih država Europe prati proces demografskog starenja, a ne posustaje ni emigracija najproduktivnijeg dijela radno sposobnog stanovništva zbog lakšeg kretanja ljudi na jedinstvenom tržištu EU-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.