Propevao i dobio 200 miliona dolara

Izvor: B92, 26.Okt.2021, 08:02

"Propevao" i dobio 200 miliona dolara

Američka Komisija za trgovinu robnim terminskim ugovorima (CFTC) objavila je da je uzbunjivaču isplatila nagradu od gotovo 200 miliona dolara.

On je ovu nagradu dobio za informacije u slučaju povezanom s manipulacijom ključnim referentnim kamatnim stopama.

Nije saopšteno ime nagrađenog uzbunjivača ni pojedinosti o slučaju, ali ni tačan iznos nagrade.

Advokatska kancelarija Kirby McInerney LLP saopštila je da je njenom klijentu dodeljena rekordna nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što je 2012. dao informacije i dokumenta koja su bila katalizator u istrazi CFTC-a i stranog regulatora o manipulaciji referentnim kamatnim stopama.

Regulatori širom sveta izrekli su u proteklih deset godina milijarde dolara novčanih kazni i pokrenuli niz kaznenih postupaka protiv banaka i trgovaca, optužujući ih da su se udruživali kako bi manipulisali referentnim kamatnim stopama.

Optužbe su često ukazivale na manipulaciju liborom, kamatnom stopom za međubankarske pozajmice na londonskom tržištu, napominje Rojters, a prenosi Bonitet.

Zastupnici američkog Kongresa nedavno su zakonski poduprli CFTC-ov program za uzbunjivače. Vol strit žurnal je javio u maju da bi mogao biti ugašen zbog očekivane isplate 2,5 milijardi dolara bivšem izvršnom direktoru Dojče banka u vezi s nagodbom u slučaju libor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.