Proizvođači svinjetine se ubrzano uzdižu na listama najbogatijih

Izvor: B92, 11.Maj.2020, 09:02

Proizvođači svinjetine se ubrzano uzdižu na listama najbogatijih

Vlasnici kineskih kompanija Muyuan Foodstuff i New Hope Liuhe su u vrhu Forbsove liste milijardera po porastu vrednosti u ovoj godini.

Od početka prošle godine svoja bogatstva su višestruko povećali.

Investitori u kineske kompanije koje rade gotove ili polugotove proizvode od svinjetine su proteklih meseci sa zadovoljstvom gledali u tržište kapitala, piše SEEbiz.

Rekordno visoke cene svinjetine u svetu su uzrokovane svinjskom kugom koja je značajno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjila količine u Kini, najvećem svetskom proizvođaču i potrošaču svinjetine, pa tako i u svetu.

A dodatno su pomogli i trenutna pandemija i poremećaji u proizvodnom lancu u Americi.

Vodeći kineski, ali i svetski proizvođači svinjetine, Qin Yinglin iz Muyuan Foodstuff, te Liu Yonghao iz New Hope Liuhe, su takvim raspletom naviše profitirali od početka godine, te su u vodećih pet svetskih “profitera“ tokom vremena pandemije, a njihove zarade su u proseku rasle 25 miliona dolara dnevno.

Prema Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, Qin Yinglin je sa vrednošću od 18.4 milijarde dolara na 43. mestu, a Liu Yonghao sa 13.2 milijarde na 98. mestu najbogatijih na svetu.

Svinjska kuga je u protekloj godini smanjila količine svinjetine u Kini za 21 posto, a cene deonice ove dve kompanija su narasle četiri puta u proteklih godinu dana, s prosečnih 30 juana po deonici na trenutnih 130 juana.

A prema procenama analitičara cena će da nastavi da raste i u ovoj godini, zbog pojačanog interesa investitora.

Uspeh nije došao slučajno, s obzirom da su obe kompanije s izbijanjem svinjske kuge značajno uložile u tehnološki napredak, primenu veštačke inteligencije i tehnologije prepoznavanja lica, pa i druge napredne tehnologije u svakodnevnom praćenju napretka i zdravlja svinja, te kontroli uslova i sprečavanju širenja svinjske kuge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.