Proizvođači suncokreta sa Komisijom za zaštitu konkurencije

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači suncokreta sa Komisijom za zaštitu konkurencije

Proizvođači suncokreta u Srbiji razgovarali su sa predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije o razlozima za nisku otkupnu cenu suncokreta i obrazložili svoje sumnje da su se otkupljivači udružili u kartel i dogovorili o jedinstvenoj ceni od 28,50 dinara za kilogram.

Prošle godine najveći otkupljivači, uljare i fabrika stočne hrane, kao i izvoznici plaćali su suncokret od 37 do 41 dinar za kilogram, pa su proizvođači zbog smanjenja cene nezadovoljni i prete protestima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pred fabrikama ulja.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je za Betu posle razgovora sa predstavnicima antimonopolske komisije da je u toku provera cena na domaćem i svetskom tržištu i da će se, kako im je rečeno, ako se utvrdi da se otkupljivači dogovaraju o otkupnim cenama, što je protivzakonito, pokrenuti postupak protiv uljara.

Dodao je da će predstavnici proizvođača suncokreta u petak razgovarati sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede.

Direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković rekao je da se sve cene, pa i cena suncokreta, formiraju na osnovu ponude i tražnje, a da je ponuda te uljarice veća od tražnje.

"Ove godine u Srbiji je suncokretom zasejano 245.000 hektara, što je više nego prošle godine, kada je pod tom uljaricom bilo 231.000 hektara, a i proizvodnja je solidna", rekao je Saković.

Dodao je da je veći problem od povećane ponude to što je nivo Dunava nizak, pa je zaustavljen izvoz zbog nemogućnosti transporta te robe vodenim putem, a da se poljoprivrednicima žuri da dođu do novca.

"Stvorila se 'gužva' na strani ponude i na domaćem i na stranom tržištu, a posledica toga je niža otkupna cena nego prošle godine", rekao je Saković.

Dodao je da su otkupljivači prošle godine "pretplatili suncokret i da su sada oprezni da ne ponove grešku". On je rekao da će izvoz suncokreta krenuti tek krajem oktobra ako se poveća vodostaj na Dunavu.

Predstavnik firme Glenkor, koja se bavi otkupom suncokreta u Srbiji Vladimir Radojičić rekao je da je ponuđena cena od 28,50 dinara za kilogram realna.

"Svetsko tržište suncokreta preplavili su proizvođači iz Rusije i Ukrajine, a naši poljoprivrednici ne žele da ga drže u skladištima, već hoće da ga odmah prodaju i što pre dobiju novac", rekao je Radojičić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.