Proizvođači aluminijuma: Ograničite državne subvencije, one narušavaju globalnu trgovinu

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači aluminijuma: Ograničite državne subvencije, one narušavaju globalnu trgovinu

London -- Zapadni proizvođači aluminijuma pozvali su lidere G7, koji se sledećeg meseca sastaju u Francuskoj, da ograniče državne subvencije.

Kako navode, državne subvencije narušavaju globalnu trgovinu i podstiču višak kapaciteta.

"Pozivamo Grupu 7 (G7) da preuzme vodeću ulogu u fokusiranoj i odlučnoj akciji i da započne proces određivanja novih, efikasnijih pravila o subvencijama i državnim preduzećima, kako bi se okončale takve prakse koje izazivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poremećaje", navodi se u saopštenju asocijacija iz sektora aluminijuma.

Saopštenje aluminijumskih grupacija iz SAD, Evrope, Japana i Kanade, dolazi uoči samita lidera G7 najbogatijih zemalja sveta u francuskom gradu Bijaricu od 24. do 26. avgusta.

U saopštenju je citirana ovogodišnja studija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u kojoj se navodi da je 17 međunarodnih aluminijumskih kompanija dobilo do 70 milijardi dolara državnih subvencija u periodu 2013-2017. godine, od čega je 85 odsto otišlo u ruke pet kineskih kompanija.

Kina je najveći svetski proizvođač aluminijuma, ona je prošle godine učestvovala sa 57 odsto u ukupnoj globalnoj proizvodnji, koja je iznosila 64,3 miliona tona.

"Vreme ističe, a proizvođači aluminijuma su pod većim pritiskom nego ikada. Ono što nam sada treba je rešenje koje je osmišljeno tako da aluminijumski sektor osigura zdravu budućnost za sve zainteresovane strane", navodi se u saopštenju.

Cena aluminijuma na Londonskoj berzi metala pala je za 35 odsto od dostizanja vrhunca u maju 2011. godine, jer se tržište suočilo sa prevelikom proizvodnjom i velikim zalihama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.