Produženje OPEK-ovog dogovora zavisiće od nivoa rezervi crnog zlata

Izvor: B92, 22.Apr.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženje OPEK-ovog dogovora zavisiće od nivoa rezervi "crnog zlata"

Baku -- Geopolitički faktori i obim smanjenja komercijalnih rezervi nafte mogu uticati na donošenje odluke OPEK-a o ograničavanju proizvodnje nafte u junu.

To je izjavio azerbejdžanski ministar za energetiku Parviz Šabazov.

"Nivo cena nafte je trenutno zadovoljavajući, a usvajanje nove odluke o smanjenju proizvodnje nafte na sastanku članica Organizacije zemalja izvoznica nafte u junu zavisiće od nekoliko geopolitičkih faktora i obima smanjenja komercijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezervi nafte", rekao je ministar, a prenosi ruska agencija Tas s.

Azerbejdžanski ministar je naglasio da se očekuje rast komercijalnih rezervi nafte u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2019.

"Saradnja između zemalja koje proizvode naftu je od velikog značaja za očuvanje stabilnosti na tržištu nafte usled geopolitičke neizvesnosti u svetu", poručio je Šabazov.

Članice i nečlanice OPEK-a su 7. decembra prošle godine produžile važenje sporazuma potpisanog krajem 2017. godine o smanjenju dnevne proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela, radi podrške cenama "crnog zlata".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.