Prodaja Muzila pretvara Pulu u cjelogodišnju turističku destinaciju

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jun.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja Muzila pretvara Pulu u cjelogodišnju turističku destinaciju

PULA - Muzil je godinama bilo zatvoreno i nepristupačno područje, a njegovim otvaranjem imamo mogućnost osigurati cjelogodišnji život Pule na moru kao pravog mediteranskog grada.

Otvoreni Muzil, kao sastavni dio grada s brojnim javno dostupnim sadržajima za sve Puležane, naprosto mora biti generator novih investicija i toliko nam potrebnih radnih mjesta. Prema procjenama, njih više od 1.500, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić, piše Glas Istre.

Jučerašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izjava ministra državne imovine Gorana Marića da na jesen kreće prodaja Muzila, Saccorgiane i Hidrobaze uvelike je uzburkala duhove u Puli. Sporna je riječ "prodaja" jer riječ je o više od petine područja Pule, za čiju buduću funkciju ionako ne postoji konsenzus. Pogotovo kad je riječ o Muzilu, koji, realno, predstavlja svijetlu budućnost grada na način da će osigurati nove investicije i radna mjesta, a pritom treba ostati otvoren i pristupačan za sve Puljane.

Kako je sam ministar Marić prilikom posjeta Puli izjavio, novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je na snagu stupio početkom godine, omogućava brže aktiviranje državne imovine i pojednostavljuje postupke davanja u zakup, koncesiju ili prodaju.

Od početka najava da će država, koja je vlasnik Muzila, to područje staviti u funkciju, spominjala se višegodišnja koncesija, odnosno davanje prava građenja na 99 godina. Riječ prodaja, iako i 99 godina praktički znači gotovo isto, nikad nije spominjana. Uostalom, teško da se Muzil i može prodati s obzirom da je prostornim planovima podijeljen u šest cjelina s različitim uređenjem, odnosno stavljanjem u funkciju. Stoga smo o riječima ministra za komentar upitali pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

- Područje Muzila još uvijek je pretežno u državnom vlasništvu, a nakon postupka demilitarizacije Pule, država je područje proglasila vojno neperspektivnim. Za Pulu i sve njezine stanovnike Muzil, ali i druga bivša vojna područja koja se ne koriste i koja propadaju, imaju veliki značaj i naš je interes da se stave u funkciju razvoja, jer bismo time omogućili otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast Pule, kaže Miletić.

Do sada su se ulaganja u turističkom dijelu na Muzilu procjenjivala na 150 do 200 milijuna eura. Samo na Muzilu, kroz šest zona, dozvoljena je izgradnja 2.400 kreveta te dvije marine s ukupno 300 vezova. Ukupna ulaganja na Muzilu procijenjena su investicijski na 1,5 milijardi kuna, a država bi godišnje mogla uprihoditi više od 40 milijuna kuna samo od PDV-a iz turističke aktivnosti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.