Problemi stočara - cena stočne hrane izuzetno visoka, a prodaja životinja neizvesna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 12:46

Problemi stočara - cena stočne hrane izuzetno visoka, a prodaja životinja neizvesna

Na tržištu cene uljarica i žitarica beleže maksimume, a cene svinja minimume. Svakim novim danom stočari beleže sve veće gubitke, a krizi se ne nazire kraj.

To koriste nakupci, kaže predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić i ističe da je cena za plaćanje odmah pala ispod 100 dinara.

Odgajivač svinja u Bačkom Brestovcu Nebojša Radić kaže da svakim novim danom beleži sve veće gubitke.

“Po ovoj ceni koncentrata, kukuruza i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih ostalih parametara koji ulaze u stočnu hranu, nama se ispod 180 dinara uopšte ne isplati da proizvodimo svinje”, objašnjava Radić i dodaje da uz sve navedeno nije dobio ni prošlogodišnje subvencije za svinje.

“Ja još čekam subvencije za prošlu godinu za tovne svinje, koje iznose 1000 dinara po komadu”, kaže Radić.

Zoran Erić napominje da udruženja proizvođača prave spiskove utovljenih svinja koje bi trebalo da razmene za kukuruz preko Robnih rezervi.

Kaže da bi bili zadovoljni odnosom kilograma svinjetine za kukuruz u odnosu 1:8, a svestan je da je to teško ostvarivo zbog visoke cene kukuruza i niske svinja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.