Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 počinje uskoro, priprema se teren VIDEO

Izvor: B92, 29.Jan.2020, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 počinje uskoro, priprema se teren VIDEO

Mostar -- Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 trebalo bi da počne uskoro, rečeno je za portal Kliks iz "Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine".

Kako je objašnjeno za portal, priprema se teren, a poseban zahvat dešava se s južne, hercegovačke strane tunela, koji će se probijati ispod postojećeg istoimenog tunela na magistrali M17.

Ranije je iz "Autocesta FBiH" rečeno da će radovi početi u januaru 2020. godine.

Tunel Ivan biće značajan deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << auto-puta na dionici Tarčin – Konjic, poddeonici Tarčin – Ivan. Ovaj tunel biće dvocevni sa po dve trake i proći će kroz planinski prelaz Ivan-sedlo.

Ukupna dužina desne tunelske cevi je 1.721 metar, dok je leva tunelska cev duga 1.761 metar, piše Klix.

S obzirom na to da auto-put s hercegovačke strane neće biti izgrađen po okončanju radova na tunelu, vozači će po izlasku iz tunela privremenom prometnicom ulaziti na put M17.

Sa severne strane dolaziće se deonicom auto-puta Tarčin - tunel Ivan dužine 4,9 kilometara, za čiju izgradnju je krajem 2019. godine objavljen tender.

Vrednost ugovora za izgradnju poddeonice Tunel Ivan je 57.628.570 evra, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a finansiran je sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,4 miliona evra.

Predviđeni rok izgradnje je 30 meseci, saopštili su iz "Autocesta FBiH".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.