Privreda na kolenima: Komšije među rekorderima u EU po zamrzavanju kredita

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 15:14

Privreda na kolenima: Komšije među rekorderima u EU po zamrzavanju kredita

Zagreb -- Hrvatska spada među evropske rekordere po kreditima čija je otplata zbog udara koronakrize zamrznuta.

To su pokazali novi podaci Evropskog regulatornog tela za bankarstvo (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema podacima EBA, krajem juna prošle godine u Hrvatskoj je pod moratorijumom bilo 14,4 posto ukupno odobrenih kredita banaka. Veći udeo kredita čija je otplata u prvom talasu korona pandemije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU bila zamrznuta imali samo Kipar (48,1 posto), Mađarska (23,3%) i Portugalija (22,2 %), piše portal Indeks.

Otprilike jednak udeo zamrznutih kredita, ali ipak nešto manji od Hrvatske, imali su, prema podacima EBA, Grčka (14,3%), Rumunija (14,1%) i Slovenija (13,9%).

Čak i zemlje u kojima je udar koronavirusa bio najjači, poput Italije, Španije i Francuske, imale su manji udeo kredita pod moratorijumom nego Hrvatska, napominje portal. Prema podacima EBA, u Italiji je pod moratorijom bilo 13,1 posto ukupnih kreditnih obaveza dužnika, u Šaniji 9,6 posto, a u Francuskoj 7,1 procenat.

Otpaltu kredita su u EU najmanje zamrzavali Nemci, što ilustruje podatak da je samo 1,6 posto ukupne vrednosti kredita u najvećoj ekonomiji EU bilo pod moratorijumom.

Prema podacima HNB-a, moratorijumu na otplatu kredita su više pribegavale kompanije, nego građani.

Naime, krajem 2020. godine, kako ističu u centralnoj banci Hrvatske, čak 17 posto kredita odobrenih preduzečima bilo je pod moratorijumom, dok je istovremeno bilo zamrznuto samo tri posto vrednosti kredita koje su banke odobrile građanima.

Razlog treba tražiti u činjenici da je koronakriza mnoge delatnosti u Hrvatskoj bacila na kolena, To se pre svega odnosi na turizam i ugostiteljstvo, kao i prateće delatnosti poput rentakara, povremenog prevoza i turističkih agencija, ali i drugih uslužnih delatnosti, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komšije među EU rekorderima po ZAMRZAVANJU kredita

Izvor: Blic, 25.Feb.2021

Hrvatska spada među evropske rekordere po kreditima čija je otplata zbog udara koronakrize zamrznuta, pokazuju novi podaci Evropskog regulatornog tela za bankarstvo (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.