Prinosi uljane repice u staropazovačkoj opštini manji za skoro 40 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinosi uljane repice u staropazovačkoj opštini manji za skoro 40 odsto

Žetva strnih useva na teritoriji staropazovačke opštine započeta tokom treće dekade juna, kombajniranjem ozimog ječma završena je u prvoj polovini jula. Visoke temperature u periodu voštanog sazrevanja strnina, sa pojavom promenljivog vremena i velike količine padavina, su prouzrokovale pojavu patogena, što je uticalo na umanjenje prosečnih prinosa u odnosu na prošlu godinu.

Bilo je pojave i olujnog vremena sa gradom, koji je pričinio štete na pojedinim potezima atara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na teritoriji Opštine Stara Pazova. Kod ozimog ječma, koji je bio posejan na 1.400 hektara ostvaren je prosečan prinos od pet tona po hektaru, što je za 20 odsto manje od prosečnog prinosa u prethodnoj godini.

U proizvodnji pšenice, na površini od 6.000 hektara na teritoriji opštine Stara Pazova, ostvareno je 32.298 tona, a prosečan prinos od pet tona po hektaru je za 18 odsto niži u odnosu na 2018. godinu. Zapažena je vidna razlika u ostvarenim prinosima na parcelama poljoprivrednih proizvođača u atarima Golubinaca, Stare i Nove Pazove, Vojke, gde su bili prinosi oko 6 tona po hektaru, dok se prinosi u atarima podunavskih naselja kreću od 3, 5 do 4,5 tona po hektaru.

Sem žetve strnina, u staropazovačkoj opštini je obavljena i žetva uljane repice, gde se beleži velika redukcija prinosa. Procena je, da je ovog proleća razorano oko 50 hektara ovog useva zbog slabog sklopa biljaka. Na oko 1.000 hektara zasejanih uljanom repicom, ostvaren je prosečan prinos od oko dve tone po hektaru, a to je 37,5 odsto manje od prosečnog prinosa, ostvarenog prošle godine. U poljoprivrednom preduzeću "Napredak" ad Stara Pazova na površini od 343 hektara ostvaren je prosečan prinos od 1,9 tona po hektaru, ali je pred samu žetvu uljane repice, oluja sa pojavom grada napravila veliku štetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.