Preuzimanje veka: Koka-kola kupuje Kosta kofi

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2018, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuzimanje veka: Koka-kola kupuje Kosta kofi

Koka-kola je dogovorila preuzimanje drugog najvećeg svetskog lanca kafe "Kosta kofi" za 3,9 milijardi fundi (5,1 milijarda dolara).

Koka-kola će kupiti Kostu od britanskog Vitbreda, otvarajući novi front delovanja koji se sve više udaljava od tradicionalne sode i gaziranih pića. Vitbred je u saopštenju izjavio da je reč o dogovoru koji Koka-koli donosi oko 4.000 kafića širom Evrope.

Ova kompanija želi da odstrani kafu iz svog lanca poslovanja, a Kostu su kupili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 1995. godine za 19 miliona funti kada su imali samo 39 prodavnica.

Za Koka-Kolu ovaj ugovor donosi korak dalje u odnosu na gazirana pića, ka zdravijim opcijama.

"Ovaj topli napitak je jedan od segmenata gde Koka-kola još uvek nema svoj globalni brend", rekao je izvršni direktor Koka-kole, dodajući da im Kosta daje pristup tržištu kafe sa veoma jakom platformom.

Vitbred će sa druge strane od ovog novca smanjiti svoj dug i doprineti penzionom fondu, a u planu je i dalje širenje hotelskog lanca.

"Očekujemo da ćemo vratiti značajnu većinu neto prihoda akcionarima", izjavila je izvršna direktorka Alison Briten.

Koka-kola je veliku pažnju usmerila i na mineralnu vodu. Ova kompanija će uložti 1,8 milijardi forinti (5,5 miliona evra) u proširenje pogona za mineralnu vodu u Zalasentgrotu, u zapadnoj Mađarskoj.

Podsetimo, Kosta kofi je ima svoje lokale i u Srbiji. Odluka o zatvaranju kafića začudila je kako građane, tako i radnike jer su im "pazari bili ogromni, a lokali stalno puni".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.