Rod kukuruza dobar, cena niska jer većina ratara želi da proda u vreme žetve VIDEO

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rod kukuruza dobar, cena niska jer većina ratara želi da proda u vreme žetve VIDEO

Beograd -- Stručnjaci tvrde da je ovogodišnji rod žitarica dobar. Na nekim njivama rod kukuruza je čak 14 tona po hektaru.

Međutim, ratari nisu zadovoljni.

Oni su pre svega nezadovoljni sadašnjom otkupnom cenom.

"Kada govorimo o kukuruzu, 14 tona je blizu rekorda, rod je ove godine dobar. Drugo što je dobro je što naši proizvođači imaju kupca za kukuruz", potvrđuje za Prvu TV Vukosav Saković, predsednik Fonda "Žita Srbije", ali kaže da ratari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cenom nisu zadovoljni, a i ne mogu biti, jer većina želi da proda u vreme žetve.

"Zamislite ogromnu ponudu kukuruza od osam miliona tona, a relativno manji broj kupaca ima koji baš u tom trenutku mogu da ga kupe", objašnjava Saković.

"Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je već duži period, bar kada je u pitanju kukuruz, da trećinu roda prodaju pre, trećinu u vreme žetve a trećinu posle", savetuje Saković.

"U svetu to tako funkcioniše, a i mi se sve više približavamo tome", kaže Saković.

Prema njegovim rečima, prodato je oko 650.000 tona ovogodišnje žetve od maja do sada, unapred, oni koji su to uradili izvanredno su prošli jer je cena bila u junu 16 dinara a danas je 13 do 13,5 dinara.

Međutim, cene soje, kukuruza i pšenice pale su na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

"Naše udruženje najavilo je da će cene posle žetve pasti jer su uoči nje bile visoke, imali smo visoke cene i u okruženju i u odnosu na svetske cene. Kupovali smo pšenicu po 18 dinara a na svetskom tržištu bila je 16 dinara", kaže predsednik Fonda "Žita Srbije".

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.