Preminuo Miroslav Lazanski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 08:57

Preminuo Miroslav Lazanski

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Lazanski će biti sahranjen u petak, 6. avgusta, na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija će biti održana istog dana u 10.30 sati, u Ministarstvu spoljnih poslova.

U četvrtak i petak od 10 do 13 sati biće otvorena Knjiga žalosti u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, navedeno je na sajtu MSP-a.

Lazanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bio pisac, novinar i vojno-politički komentator. Rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start.

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

Vučić izrazio saučešće povodom smrti Lazanskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća porodici Miroslava Lazanskog i svim ljudima koji su ovog velikog čoveka iskreno voleli.

"Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava", naveo je Vučić.

Novo vozilo u VS zvaće se po Lazanskom

Predsednik Vučić je saopštio da će se novo vozilo srpske armije, koje će proizvesti Jugoimport SDPR, zvati po Lazanskom.

"Danas je težak dan za nas, izgubili smo velikog čoveka", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa rukovodstvom RS, izrazivši još jednom saučešće porodici Miroslava Lazanskog.

Vučić je preneo da će se novo vozilo Vojske Srbije zvati po Lazanskom.

"Već je dogovoreno sa Jugoimport SDPR-om da se sledeće vozilo, multifunkcionalno vozilo za armiju, zove po Lazanskom. Pored 'Lazara' imaćemo i vozilo 'Lazanski'", rekao je Vučić.

Selaković: Zbogom poštovani ambasadore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković oprostio se od ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, koji je noćas preminuo u Beogradu.

"Zbogom poštovani ambasadore, dragi prijatelju i veliki Srbine", napisao je Selaković na Instagramu.

MSP: Pamtićemo Lazanskog kao velikog rodoljuba

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski iznenada preminuo i navelo da saučestvuje u bolu njegove porodice, prijatelja i kolega.

"Pamtićemo ga kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta.

Ostaće upamćene njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora naše zemlje, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije", saopštilo je Ministarstvo.

Komemoracija i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

Saučešće Maje Gojković

Potprеdsеdnica Vladе Rеpublikе Srbijе i ministarka kulturе i informisanja Maja Gojković povodom smrti Miroslava Lazanskog uputila jе tеlеgram saučеšća porodici, u kom jе navеla:

"Sa vеlikom tugom sam primila vеst o iznеnadnoj smrti Miroslava Lazanskog. Izgubili smo izuzеtnog novinara, publicistu i vojnopolitičkog komеntatora. Ostaćе upamćеn nе samo kao vrsni izvеštač i novinar, vеć svеstrana ličnost. Njеgov patriotski duh i ljubav prеma Srbiji bili su vidljivi na svakom koraku.

U ovom tеškom trеnutku, u imе Ministarstva kulturе i informisanja i svojе lično imе, upućujеm izrazе najiskrеnijеg saučеšća".

Ivica Dačić uputio tеlеgram saučеšća

Prеdsеdnik Narodnе skupštinе Rеpublikе Srbijе Ivica Dačić uputio jе tеlеgram saučеšća porodici prеminulog ambasadora Rеpublikе Srbijе u Ruskoj Fеdеraciji Miroslava Lazanskog.

"Izuzеtno mе jе potrеsla vеst o prеranom odlasku našеg Miroslava, našеg Lazе, vеlikog prijatеlja i profеsionalca. Godinama smo sarađivali i nеgovali divno prijatеljstvo, a njеgov gubitak jе gubitak za svе nas. Bio jе najbolji i najpoštovaniji novinar u cеloj bivšoj Jugoslaviji, a onda postao ambasador u Moskvi, jеdnom od najvažnijih mеsta za našu diplomatiju. Kao ministar koji ga jе uputio na tu službu, znao sam da šaljеmo najboljеg i on jе to opravdao. Iskrеno žalim zbog odlaska mog vеlikog prijatеlja, vеlikog novinara i diplomatе i molim vas da primitе izrazе mog najdubljеg saučеšća".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.