Prekršajni nalozi i sankcije - kako zaštititi potrošača VIDEO

Izvor: B92, 19.Mar.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršajni nalozi i sankcije - kako zaštititi potrošača VIDEO

Potrošači će biti bolje zaštićeni kada budu usvojene dopune Zakona o njihovoj zaštiti.

Izmene predviđaju nove mehanizme i dodatno usklađivanje sa regulativom Evropske unije o putnim aranžmanima.

Pre svega da se omogući uvođenje prekrašajnih naloga, i vansudsko rešavanje sporova. Tatjana Matić, državna sekretarka u ministarstvu trgovine, kaže da na osnovu iskustva zemalja EU, medijacija je jedno od rešenja.

„Kroz sam Zakon, ali i kroz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizaciji za zaštitu potrošača, očekujemo da ćemo to moći da sprovedemo i u Srbiji. Naravno postoje uvek mehanizmi kao što su sankcije“, rekla je ona.

"Na kraju zadovoljan potrošač je benefit za sve", ističe ministarka.

Kada je reč o onlajn trgovini, Matićeva kaže da je primetan veliki porast broja ljudi koji trguju onlajn.

"Potrebno je dodatno osnažiti i motivisati elektronsku trgovinu u Srbiji. Radimo i tu određene izmene i dopune zakona, ali moram da kažem da su oni na neki način čak zaštićeniji, ali ključan momenat je kod oog vida trgovine, nepoverenje potrošača."

Matićeva je najavila i da će početkom aprila u Beogradu biti potpisan sporazum o romingu u zemljama Zapadnog Balkana koji je trenutno u procesu usaglašavanja.

"Od 1. jula 2021, bi trebalo praktično da prestane da postoji roming", rekla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zakonom unaprediti oblasti zaštite prava potrošača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2019

Potrošači u Srbiji biće bolje zaštićeni kada budu usvojene izmene i dopune zakona o njihovoj zaštiti, kojima su predviđeni novi mehanizmi i dodatno usklađivanje sa regulativom Evropske unije, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić...Plan je, kako kaže, pre...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.