Preko Rijeke, Kopra, Pireja i BG, kineski div hoće i ovu luku

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Preko Rijeke, Kopra, Pireja i BG, kineski div hoće i ovu luku"

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping želi da uvrsti Luku Ploče u svoje poslovne planove.

Ta kompanija radi na uspostavljanju redovnih brodskih veza kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je u Sarajevu Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove kompanije koja raspolaže trećom po veličini trgovačkom flotom na svetu, piše Seebiz.

"BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korišćenja različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorićemo o uvođenju servisa na luku Ploče, koja je jako značajna", kazao je Lekić.

Istakao je da je COSCO kompanija koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolišući tržište iz susednih zemalja, a odluka da direktno uđu u BiH u vezi je s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija.

"Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generisanju dodatne vrednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima", kazala je šefica predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH Meliha Mujezinović.

"Vizija naše kompanije u potpunosti sledi viziju Kine i mi smo uvereni da će „Pojas i put“ doneti ekonomski napredak za BiH – COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a u planu su razvoj i ulaganjima i u BiH", istakla je Mujezinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.