Preduzetnicima više ne treba POS, samo pametni telefon

Izvor: Mondo, 26.Mar.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetnicima više ne treba POS, samo pametni telefon

Za preduzetnike koji na svojim prodajim mestima nemaju POS terminale neke banke za plaćanje karticama, Privredna komora Srbije (PKS) pripremila je PKS instant PAY aplikaciju.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Tom aplikacijom koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tabletom.

Prema rečima direktorke Sektora preduzetništva PKS, Branislave Simanić, da bi se pristupilo tom načinu naplate, trgovcu je potreban mobilni telefon ili tablet na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prodajnom mestu i instalirana aplikacija PKS instant PAY, koja će od 1. aprila biti dostupna za nadroid sisteme na Gugl pleju (Google Play).

Bez dodatnih troškova

Naime, nova aplikacija PKS donosi proširenje mogućnosti naplate bez ikakvih inicijalnih i fiksnih troškova - zasnovana je na Instant platnom sistemu Narodne banke Srbije za plaćanja u režimu 365 dana u godini, sedam dana nedeljno, 24 časa dnevno i biće dostupna kroz sve bankarske kanale od početka aprila. U PKS navode da će takav način plaćanja povećati konkurenciju na tržištu platnih usluga i podstcati pružaoce platnih usluga da ulažu u nova rešenja i servise kako bi postojećim i budućim klijentima omogućili što lakši, jednostavniji i brži prenos novčanih sredstava.

"PKS instant PAY je besplatna usluga koja je namenjena preduzetnicima, mikro i malim preduzećima koji na svojim prodajnim mestima nemaju POS terminal ili onima koji imaju POS terminala, a žele da prošire dijapazon svojih usluga", rekla je Simanić novinarima.

Ona je pozvala preduzetnike da što više koriste tu aplikaciju, koja je, naglašava, besplatna i koja će smanjiti njihove troškove, a najavila je da će u narednom periodu PKS za preduzetnike organizovati i prezentaciju aplikacije.

Sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije u okviru PKS Katarina Ocokoljić kaže da preduzetnici ne mogu koristiti aplikaciju pre nego što potpišu ugovor sa svojom bankom u kojoj imaju platni račun.

"Pružaoci usluge su zapravo banke, a ovaj sistem je zasnovan u okvirima Narodne banke Srbije. Ovo je funkcionalna aplikacija koja pruža mogućnost preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima da digitaliziju svoje poslovanje i da pružaju uslugu klijentima koji sa sobom ne ponesu keš ili karticu, već će moći to da urade mobilnim telefonom", rekla je Ocokoljić.

Objašnjava da je NBS predvidela tu mogućnost za fizička lica, koja će moći jednim klikom da kupe proizvod ili plate uslugu preko "m-banking" aplikacije svoje banke.

TRGOVCI NA POTEZU: Pojeftinilo plaćanje karticama

Kaže da je do sada većina banaka u Srbiji prihvatila da ponudi tu aplikaciju svojim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.