Izvor: radnik.rs, 20.Nov.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednica sindikata tužila fabriku “HealthCare Europe” zbog otkaza

Inspekcija rada sprovela je u novembru 2019. nadzor u fabrici “HealthCare Europe” u Rumi po prijavi predsednice Saveza samostalnih sindikata u toj fabrici Dragane Božić koja je dobila otkaz jer, kako tvrdi, nije htela da potpiše aneks ugovora kojim se premešta sa radnog mesta šivačice na mesto „pomoćnog radnika na održavanju”, odnosno mesto higijeničarke.

Dragana je podnela tužbu protiv poslodavca tvrdeći da je premeštena na niže plaćeno radno mesto zbog svog sindikalnog delovanja, a ne zbog toga što je smanjen obim posla u pogonu za šivenje, kako je navedeno u aneksu koji je dostavila redakciji portala Radnik.rs. Inače, „HealthCare Europe”, fabrika koja proizvodi dušeke i jastuke, prema pisanju medija, u oktobru 2019. je najavila proširenje svojih proizvodnih pogona u Rumi za proizvodnju memorijske pene i najavila zapošljavanje još 300 radnika.

Aneks pa otkaz ugovora o radu

„Radno mesto mi je bilo šivač. To je moja struka. Bila sam zaposlena u HealthCare Europe od 1. oktobra 2015. godine“, kaže Dragana koja je radila u rumskoj fabrici madraca.

Ona navodi da je 2016. godine sa još desetak koleginica osnovala sindikat – „Savez samostalnih sindikata sindikalna organizacija Healthcare Europe“.

„Ja sam došla zaključka da bismo uopšte imali neka radnička prava i da bismo mogli da ih ostvarimo, nama treba sindikat. Onda sam ja kao sindikalni poverenik učila koja su naša radnička prava, šta se može, šta se ne može“, kaže.

Dragana navodi da je sindikat veoma brzo zaživeo i da je ona nastojala da opomene poslodavca kada je zakon prekršen. Prilikom osnivanja sindikata niko nije otpušten zbog sindikalnog delovanja, a kasnije sindikat je dostigao 85 članova, tvrdi ona.

Ipak, Dragana navodi da je u avgustu 2019. godine dobila obaveštenje o prebacivanju na novo radno mesto. U Aneksu ugovora koji je dostavila portalu Radnik.rs navedeno je da je došlo do „smanjenog obima posla što je izazvalo drugačiji proces rada u pogonu Šivenje“, te se Dragana premešta na radno mesto „pomoćnog radnika na održavanju“.

U aneksu se navodi da Draganino novo radno mesto podrazumeva, između ostalog, utovar i istovar repromaterijala, održavanje čistoće pogona, transport restlova materijala.

„Novo radno mesto je fizički napornije, u opisu posla piše da sam zadužena za utovar, istovar kamiona, čišćenje pogona. Shvatila da to nema veze sa sistematizacijom i reorganizacijom, preraspodelom posla, da je na smetlištu (mestu gde se čisti pogon) navodno neohodno više ljudi, a da u šivari nema posla. Bilo mi je više nego jasno da sam diskriminisana i prebačena na niže radno mesto kao sindikalni poverenik“, kaže ona.

Dragana kaže i da je novo radno mesto niže plaćeno od posla šivačice jer je, kako tvrdi, kao šivačica primala minimalnu zaradu i varijabilni deo zarade koji je zavisio od učinka. Kao radnica na održavanju, kako kaže, ima samo minimalnu zaradu bez prava na bonus zbog učinka. Prema aneksu ugovora, njena bruto osnovna zarada na novom radnom mestu iznosi 36.808 dinara.

Nastavak na radnik.rs...