Predloženo povećanje cene maline do 20 dinara po kilogramu

Izvor: RTS, 15.Jul.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženo povećanje cene maline do 20 dinara po kilogramu

Na sastanku proizvođača malina, otkupljivača i ministra poljoprivrede predloženo je da se sadašnja akontna cena, koja se kreće od 120 do 145 dinara, poveća za dvadesetak dinara. Malinari kažu da ne pristaju na manju cenu, dok resorni ministar očekuje rast cene tog voća i poručuje da je najvažnije rešiti problem nepoverenja između proizvođača i otkupljivača.
Posle trodnevenog ispitivanja tržišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Poljskoj, gde je prosečna cena maline 145 dinara, srpski proizvođači i dalje traže veću otkupnu cenu. To pravdaju boljim kvalitetom srpske maline. 

Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije za RTS kaže da danas nije postignut dogovor već je to, kaže, predlog izvoznika da akontna cena bude 160 dinara.
"Da smo se dogovorili, morali bismo nešto da potpišemo. Oni su predložili da će pomeriti cenu za 160 dinara za dan, dva, za 48 sati", istakao je Radović nakon sastanka u Vladi Srbije.
Agenciji Beta Radović je rekao da to nije zadovoljavajuća cena ali da je važno da se "razbije dogovor otkupljivača (hladnjačara) o jedinstvenoj monopolskoj ceni".
Dodao je da je značajno i to što su proizvođači u Bosni i Hercegovini obećali da neće prodavati jeftino malinu srpskim otkupljivačima koji su je kupovali jeftino i ucenjivali proizvođače u Srbiji.
Radović je rekao da je na sastanku delegacije proizvođača i hladnjačara, koji su išli u Poljsku da provere cenu maline, saopšteno da se to voće u toj zemlji prodaje po 1-1,2 evra po kilogramu.
On je, međutim, istakao da je poljska malina lošijeg kvaliteta od srpskog "vilameta" i da zbog toga cene nisu za poređenje.
Dodao je da je proizvođačima malina u Srbiji jedina isplativa cena 1,83 evra odnosno 220 dinara po kilogramu, zbog čega očekuju da će smanjena ponuda "pogurati" sadašnje cene od 120-140 dinara do tog nivoa.
"Pola roda maline je prodato po sadašnjim bagatelnim cenama za keš a pola je smešteno u hladnjače po akontnim cenama od 120-140 dinara i čeka da to voće poskupi", rekao je Radović.
Božo Joković iz ariljske firme "Agro eko voće" ukazuje da u narednom periodu treba da se poradi na tome da se proizvođačke grupacije ojačaju, da ne zavise u tolikoj meri od hladnjačara i izvoznika, već da mogu da prodaju svoj proizvod u neko dogledno vreme. 
Malinari u Vojvodini, koji nose više od 10 odsto proizvodnje tog voća, imaju drugi problem. 
"Akontna cena od 160 dinara ne znači za nas iz Vojvodine, zato što hladnjače nisu pozicionirane na tom terenu tamo, već agenti hladnjača koje su pozicionirane u Srbiji kupuju malinu u Vojvodini, samim tim je niža naša cena trenutno tamo", napominje Bojan Pejić iz Udruženja "Bačkopoljski malinari".
Za resornog ministra rešenje problema je na vidiku. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objašnjava da je Vladi najvažnije da ispita kakvo je stvarno stanje na tržištu jer, kaže, postoji veliko nepoverenje između proizvođača i otkupljivača.
"Mi moramo da radimo pre svega zbog srpskog malinarstva. Ono što je dobro i svi rezultati pokazuju da postoji trend na tržištu rasta cene i ja se nadam da će se narednih dana to potpuno reflektovati na tržištu Srbije", napominje Nedimović.
Branje maline se na jugu Srbije i u Mačvi završilo a u ostalim krajevima Srbije će biti završeno za šest do sedam dana. Do tada se očekuje još razgovara između tri strane - proizvođača, otkupljivača i ministarstva poljoprivrede.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dogovoreno povećanje akontne cene maline za 10 do 20 dinara po kilogramu

Izvor: Beta, 15.Jul.2017

Proizvodjači malina dogovorili su danas sa vlasnicima hladnjača koji otkupljuju to voće da se sadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara, izjavio je predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović. Nakon sastanka u Vladi Srbije, Radović je agenciji Beta...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.