Praktična primena najnovijih naučnih saznanja u privredi (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praktična primena najnovijih naučnih saznanja u privredi (AUDIO)

Povezivanje nauke i privrede posebno dobija na značaju poslednjih godina, zbog skokovitog razvoja novih tehnologija. Kakva su u tome iskustva novosadskog Univerziteta i kako unaprediti primenu najnovijih naučnih saznanja, na način da se materijalizuju u novu vrednost predočava profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i prorektor Univerziteta za nauku dr Stevan Stankovski.

"Svaki univerzitet ima tri misije, a to su obrazovanje, naučno - istaživačka delatnost i transfer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znanja u privredu", kaže Stankovski i dodaje da Univerzitet u Novom Sadu ima dugu tradiciju transfera znanja putem publikovanja naučnih radova i isrtaživačkih projekata, te da je reč o dugoročnom procesu.

On ističe da novosadski Univerzitet i sam grad Novi Sad predstavljaju centar digitalnih tehnologija, te da je reč o postepenom razvoju započetom devedesetih godina od strane profesora Fakulteta tehničkih nauka.

"Naravno da i druge istraživačke delatnosti, poput onih u oblasti poljoprivrede, tehnologije hrane, fizike ili medicine, imaju kvalitetna rešenja koja nalaze svoju primenu u privredi", kaže Stankovski i dodaje da Novosadski Univerzitet sa skoro 5 hiljada zaposlenih ima značajan potencijal, kao i prednost što je lociran na jednom mestu.

"Savremena istraživanja podrazumevaju multidisciplinaran rad koji zahteva kompaktan tim na jednoj lokaciji, što Novosadski Univerzitet ostvaruje u okviru kampusa", kaže Stankovski i dodaje da je ovaj Univezitet prevazišao okvire grada, Pokrajine i države, te da je sa svojim rešenjima prisutan na svetskom tržištu.

On je istakao da je u oblasti transfera znanja inicijativa uglavnom na strani Univerziteta, te da u komunikaciji sa privrednim subjektima ova institucija nudi svoja rešenja, što se zatim sa uspehom realizuje.

"Ima primera gde privreda traži odgovarajuća rešenja, a istakao bih Poljoprivredni fakultet kao instituciju kojoj se veliki broj poljoprivrednika, poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća koja se bave poljoprivredom obraća sa željom da im se određeni problem reši", kaže Stankovski i dodaje da u oblasti IT tehnologije Fakultet tehničkih nauka i Prirodno - matematički fakultet svojim kreativnim rešenjima sami pronalaze put do krajnjih korisnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.