Potpišite izjavu banci, da ne budete blokirani VIDEO

Izvor: B92, 01.Nov.2018, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpišite izjavu banci, da ne budete blokirani VIDEO

Ko ne popuni formular koji banke traže zbog sprečanjavanja pranja novca, rizikuje blokadu računa, kaže prof. dr Velimir Lukić.

"Tačno je. NBS je donela posebnu odluku o smernicama za analizu porekla novca i tako bankama uvela obavezu da promene svoje procedure u smislu da dobiju određene izjave od svojih klijenata“, rekao je o gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

Kako je rekao, cilj je da se jedan aspekt pranja novca dovede u red. Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neke banke su već požurile i pozvale svoje klijente da potpišu izjave, a to je više od polovine banaka.

Kako je rekao, u izjavi se traži da se odgovori na određena pitanja:

"Tamo vas pitaju da li ste u poslednje četiri godine obavljali neku javnu funkciju, ili ste možda blizak saradnik nekog funkcionera. Na primer, ukoliko imate zajedničku kompaniju sa nekim od njih“, objašnjava Lukić.

Lukić dodaje da izjava postaje dosije koji može kasnije da potražuje NBS ukoliko se sumnja da je izvršena sumnjiva transkacija.

Kako je rekao, takvom se smatra neuobičajeno velika svota gotovine na računu, na primer od 15.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.