Potpisani sporazumi za gradnju obilaznice, metroa, Fruškogorskog koridora; Kinezi rade i prugu

Izvor: B92, 24.Apr.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani sporazumi za gradnju obilaznice, metroa, Fruškogorskog koridora; Kinezi rade i prugu

Peking -- Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu sporazum za izgradnju obilaznice oko Beograda.

Takođe je potpisala i sporazume za izgradnju Fruškogorskog koridora, rekonstrukciju pruge Beograd-Niš-Preševo i projekat Beogradskog metroa.

Mihajlovićeva je sa Lu Šanom, predsednikom kompanije CRBC, potpisala Protokol o saradnji na projektu Fruškogorskog koridora, tj. brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Osim toga, potpisan je i Okvirni sporazum o rekonstukciji i modernizaciji železničkog Koridora 10 pruge Beograd - Niš - Preševo - državna granica sa Severnom Makedonijom.

Mihajlovićeva je potpisala i Memorandum o razumevanju u saradnji radi realizacije projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, deonica Bubanj potok - Pančevo, sa konzorcijumom kineske kompanije “Pauer Čajna” i azerbejdžanskog “Azvirta”.

"Da bi Srbija iskoristila sve prednosti svog položaja tranzitne zemlje, potrebno je da završimo rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog železničkog Koridora 10, čime će Srbija postati nezaobilazan deo strateškog pravca saobraćajnog koridora od Luke Pirej do Centralne Evrope", rekla je Mihajlovićeva.

Važno je i da se, kako je rekla, nastavi gradnja obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka do Pančeva, kako bismo teretni železnički saobraćaj preusmerili van gradskog jezgra i omogućili razvoj novih industrijskih zona i logističkih centara oko obilaznice.

Pored ta tri memoranduma, Mihajlovićeva je potpisala i Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta “Beogradski metro” sa izvršnim potpredsednikom kompanije “Pauer Čajna” Sjung Lisinom.

"Kad je reč o obilaznici oko Beograda, već sa kompanijama Pauer Čajna i Azvirt radimo Sektor B obilaznice, a memorandum koji smo danas potpisali je za Sektor C, od Bubanj potoka do Pančeva, i predstavlja prvi korak u izgradnji nastavka obilaznice, a vrednost tog projekta procenjuje se na oko pola milijarde evra", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.