Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o klirinškom dugu

Moskva -- Ministri Srbije i Rusije u Moskvi parafirali sporazum o klirinškom dugu Sovjetskog Saveza u iznosu od 288 miliona dolara.

Nema više spornih pitanja oko ruskog duga, deo Srbije je raščišćen, kazao je ministar privrede Srbije Predrag Bubalo. Bubalo i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu parafirali su sporazum, koji treba da bude potpisan za desetak dana.

Prema rečima Bubala, uslovi sporazuma o dugu ostali su "manje-više" isti kakvi su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovoreni ranije i uključuju rekonstrukciju Hidrocentrale "Đerdap", nuklearnog instituta u Vinči i namirivanje 188 miliona dolara srpskog duga za gas.

U novembru 2004. godine predstavnici Rusije i tadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora parafirali su sporazum o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a.

Sporazum predviđa prebijanje dela duga za gas, nastalog između 1994. i 2000. godine, u iznosu od 188,3 miliona dolara. Ceo dug za gas iznosi 241 milion dolara.

Koštunica: Nesumnjiv ekonomski napredak

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da činjenice čvrsto govore o nesumnjivom ekonomskom napretku Srbije u protekloj godini, što je potvrdila i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je u izveštaju rekla isto ono što i za 2005. godinu - da je Srbija lider na jugoistoku Evrope i lider u reformama.

"Pored mišljenja EBRD, dodao bih i mišljenje Evropske komisije iz novembra - da u mnogim elementima, kada je reč o reformama i stabilnosti institucija, Srbija ide krupnim koracima u pravcu EU", rekao je on za Fonet.

Koštunica je dodao i da je obavešten, na osnovu razgovora koje je Predrag Bubalo vodio sa ruskim ministrom Šojguom, da je parafiran sporazum koji se tiče klirinškog duga.

On je najavio da će 20. decembra će biti potpisan memorandum o ruskom gasovodu kroz Srbiju, a predstoji i ratifikovanje sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je praktično deset godina bio primenjivan, ali nije ratifikovan u ruskom parlamentu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.