Potpisan kolektivni ugovor u upravi i pravosuđu

Izvor: Studio B, 09.Mar.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan kolektivni ugovor u upravi i pravosuđu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je Poseban kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije, Sindikata uprave Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije.

Prilikom pravljenja ovog kolektivnog ugovora posebna pažnja posvećena je tome da zaposleni u državnoj upravi i pravosuđu Srbije mogu u procesima reorganizacije, unapređenja rada i racionalizacije, da računaju na jasno određene kriterijume, rekla je Udovički, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nakon potpisivanja u Vladi Srbije.

Na taj način biće zaštićen kako proces unapređenja rada, tako i socijalni uslovi i prava zaposlenih, naglasila je Udovički.

Pregovori su potrajali ali su uspešno okončani na zadovoljstvo svih socijalnih partnera, ocenila je ministarka.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica istakao da sindikati nisu u potpunosti zadovoljni jer svi ciljevi nisu postignuti, ali su ključne stvari dobro definisane i postignut je određeni nivo socijalne pravde.

Jedno od dobro i precizno definisanih je i pitanje tehnoloških viškova, što do sada nije bio slučaj, rekao je Potežica i ukazao da je najbitnije da je u Srbiji zadržan sistem kolekitivnog pregovaranja jer je to veoma značajno za sigurnost zaposlenih.

Predsednica Sinkdikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević istakla je da su pregovori bili dugi, bilo je i najava protesta, ali se na kraju sve ipak završilo dogovorom, na zadovoljstvo svih strana.

Prema njenim rečima, nije doboro što se ovaj kolektivni ugovor odnosi samo na stalno zaposlene, pa bi u narednom periodu trebalo raditi na njegovom proširenom dejstvu na one koji rade sa ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i volontere.

Predsednik Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije Slavoljub Todorović istakao je da potpisani kolektivni ugovor daje osnovna prava i predstavlja korak u pravom smeru, ali ostaje da se prati njegova primena u praksi.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

PALA MIRBA: Potpisan kolektivni ugovor u Upravi

Izvor: OkRadio.rs, 09.Mar.2015

Načelnica Gradske uprave Vranje Miroslava Mladenović, kao poslodavac, i predsednica sindikata Uprave Jelena Janković uz saglasnost gradonačenika Vranja Zorana Antića potpisale su pojedinačni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj upravi. - Tekst ovog dokumenta proistekao je iz razgovora i usaglašavanja...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.