Potonule cene maslinovog ulja: EK odobrila program za ublažavanje stanja na tržištu

Izvor: B92, 14.Nov.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potonule cene maslinovog ulja: EK odobrila program za ublažavanje stanja na tržištu

Brisel -- Evropska komisija odobrila je podršku za privatno skladištenje maslinovog ulja kako bi ublažila teško stanje na tržištu.

Naime, velike zalihe i uzastopne dobre berbe stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu maslinovog ulja EU-a, uzrokujući značajan pad cena.

Zbog viška nastalog nakon berbe 2018/19, cene su tokom poslednjih nekoliko meseci na španskom, grčkom i portugalskom tržištu bile posebno niske, piše portal Agroklub.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na primer, cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja bila je sredinom oktobra za 33 procenta ispod petogodišnjeg proseka. Slično tome, cena grčkog devičanskog maslinovog ulja bila je 13,5 odsto niža od petogodišnjeg proseka.

Izuzetno visoke zalihe na nivou EU, procenjene na 859.000 tona za 2018/19. (od čega čak 88 odsto u Španiji), u kombinaciji sa prosečnom proizvodnjom koja se očekuje za 2019/20, preti dodatnim pritiskom na poljuljano tržište maslinovog ulja u EU.

Programom podrške privatnog skladištenja planira da se ublaži pritisak i doprinese stabilizaciji tržišta.

"Proteklih meseci tržište maslinovog ulja prolazilo je kroz ozbiljnu neravnotežu na tržištu i sa ponosom mogu reći da je Zajednička poljoprivredna politika opet ovde kako bi podržala naše poljoprivrednike i proizvođače. Zahvaljujući našim tržišnim merama, usvojena pomoć za privatno skladištenje pomoći će stabilizaciji tržišta i sprečiti dalju štetu u sektoru", rekao je Fil Hogan, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Program će delovati kroz konkurse tokom najviše četiri razdoblja kako bi se omogućila fleksibilnost i ograničeno upravljanje tržištem. Podrška se dodeljuje nepakovanom devičanskom ulju za sledeće vrste: ekstra devičansko, devičansko i maslinovo ulje lampante.

Kako bi program bio efikasan, količine ulja za koje se prime sredstva moraju ostati u skladištu najmanje 180 dana. Minimalna količina po ponudi na konkursu je 50 tona.

Ponude se mogu podneti samo u državama članicama EU, Grčkoj, Španiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kipru, Malti, Portugalu i Sloveniji. Prvi konkurs biće objavljen krajem meseca, od 21. do 26. novembra 2019. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.