Postoji li respirator koji će oživeti avio-industriju? VIDEO

Izvor: B92, 22.Jul.2020, 11:07

Postoji li respirator koji će "oživeti" avio-industriju? VIDEO

Beograd -- Postoje zanimanja gde propisana fizička distanca prosto nije moguća - na primer, u skučenom prostoru kokpita.

O tome kako piloti obavljaju svoj posao u vreme pandemije, koliko je kovid-19 pogodio vazduhoplovstvo, postoji li "respirator" koji će oživeti avio-industriju za TV Prva govorio je pilot, instruktor letenja u školi "Links aviejšn" i saradnik odeljenja za kosmička istraživanja Ruske akademije prirodnih nauka Živko Mihajlović.

"Mere koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraju poštovati u svakom slučaju, bez obzira na to da li neko hoće ili ne, jesu sve mere koje su doneli Krizni štab i Ministarstvo zdravlja. Naravno da fizička distanca predstavlja glavni problem u našem poslu", priča on.

Kada je reč o obuci kandidata, postoji teorijski deo, gde su uspeli da održavaju obuku i nastavu na daljinu koja je najbezbedniji način nastave. Kada je reč o praktičnom delu, tu su uslovi malo specifičniji.

"Svaki kandidat i svaki činilac u našem letačkom centru je u obavezi prvenstveno da nosi masku. Pokazalo se i u praksi, a i sama struka je to nekoliko puta napomenula, da je to najbolji vid odbrane, a zatim zaštitinim rukavicama. Ono što je interesantno, u samom procesu pre svakog leta i nakon svakog leta vrši se dezinfekcija aviona", objašnjava Mihajlović.

Kaže da do sada nisu imali evidentirane infekcije kod kandidata u svom letačkom centru.

Kada je reč o samom iskustvu boravka u kokpitu pri letenju, Mihajlović kaže da se radi o nekoj vrsti reorganizacije same obuke.

"Nije toliko intenzivirano letenje. Raspon vremena je produžen u smenskom radu, tako da su i naše biološke limitacije jasno definisane - ne možemo kao ranije da izvodimo letove zbog samog nedostatka kiseonika. Ipak, za planirani program obuke uspevamo reorganizacijom da u susret izađemo svim kandidatima koje imamo na obuci", priča on.

Kada je reč o oživljavanju i ponovnom pokretanju avio-industrije, Mihajlović kaže da je neminovno da na globalnom nivou postoje pesimističke prognoze.

"Međutim, ne smemo da zaboravimo da je avio-transport jedan od potpornih stubova globalne ekonomije. Gubici su evidentni i različiti od zemlje do zemlje. Ali, ako govorimo o rukovodstvu i menadžmentu bilo koje kompanije, ono čega se poslednje odriču jesu članovi letačke posede i piloti. To je jedan dugotrajan proces, od samog početka školovanja pa do daljeg usavršavanja da bi se proizveo jedan vrhunski profesionalac koji može da se bavi tim poslom", tvrdi Mihajlović.

O samoj obuci pilota i Balkanskom naučnom centru Ruske akademije prirodnih nauka opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.