Postoje dve Srbije - jedna s problemima, i jedna koja bogati

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postoje dve Srbije - jedna s problemima, i jedna koja bogati"

Izgradnja digitalne ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju nameće se kao obaveza ukoliko Srbija želi da uhvati korak sa razvijenim zemljama.

To je rekla ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Na otvaranju dvodnevne konferencije ''''Budućnost rada - budućnost je sada'''', ministarka je naglasila da je osnovni zadatak države ulaganje u znanje, kreativnost i inovacije i stvaranje sistema obrazovanja namenjenog modernim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generacijama koje će kreirati moderno društvo i privlačiti mlade talente.

Govoreći o digitalnoj revoluciji koja menja strukturu ekonomije, Ðukić Dejanović je ukazala da je digitalizacija postala naša realnost koja je zahvatila sve oblasti društva i ljudskog stvaralaštva, od privrede, poljoprivrede, medicine, kreativnih industrija i kulture.

Kao praktične primere benefita digitalizacije u implementaciji Agende 2030 navela je eUpravu, koja omogućava efikasnije korišćenje javnih usluga, eZdravstvo koje omogućava zakazivanje pregleda i dobijanje labaratoriskih rezultata preko interneta, kao i eBankarstvo i eŠkolstvo.

Ministarka je kazala da se sa pojavom novih tipova poslova i novih fleksibilnijih načina zapošljavanja postavlja pitanje ekonomskog, socijalnog i pravnog položaja zaposlenih.

''Ova tzv. gig ekonomija, odnosno težnja poslodavaca za angažovanjem zaposlenih na privremeno-povremenim poslovima, umesto stalno zaposlenih radnika, zahteva odgovor države kada je u pitanju zaštita njihovih radnih i ljudskih prava'', rekla je Ðukić Dejanović na skupu koji organizuje Centar za istraživanje javnih politika.

Posebno je istakla da Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se primenjuje od 1. jula, uvodi novo pravo velikom broju žena da po prvi put steknu mogućnost ostvarivanja prava na naknade po rođenju deteta.

Ministarka je napomenula da je reč o ženama koje nisu u stalnom radnom odnosu, već su radno angažovane po osnovu privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu, autorskih ugovora, ili su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva.

''Sve žene u ovakvim radnim angažmanima upotpunosti su izjednačene u ostvarivanju prava na naknadu po rođenju deteta sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu'', rekla je ministarka.

Programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika Branka Aćimović rekla je da je prva godišnja konferencija o budućnosti rada postavlja okvir za kritičko promišljanje faktora koji transformišu svet rada i ekonomije u Srbiji u kontekstu digitalne revolucije i nove Digitalne Agende za Zapadni Balkan.

Ukazala je na četiri važna stuba nove (digitalne) ekonomije ili ekonomije znanja, a to su, kako kaže, obrazovanje i ulaganje u ljudski kapital, rasprostranjena informaciono-komunikaciona mreža, ulaganje u istraživanje i razvoj i otvoreno tržište i jake institucije.

Prema njenim rečima danas postoje dve Srbije - jedna u kojoj se i dalje nosimo sa problemima 20.veka i prethodnim industrijskim u kojoj mnogima nije lako, dok druga Srbija u velikoj meri doprinosi BDP i čini ga jačim i bogatijim.

''''Za nas je pitanje kako te dve Srbije dovesti na jedno mesto i kako da ''druga Srbija'' pomogne prvoj da postane jača, bolja i pametnija i sa boljim uslovima rada. Da bi tehnologija imala pozitivan uticaj na radnu snagu moramo da razmišljamo o svim segmentima našeg društva i samo tako možemo doći do društva sa uspešnom ekonomijom'''', zaključila je Aćimović.

Kako je rekla, budućnost takve ekonomije zasnovano je na znanju kadrova koje imamo i na kreiranju znanja onih u koje tek treba da uložimo.

Konferencija ''''Budućnost rada - budućnost je sada'''' okupja vodeće evropske i domaće strucnjake, predstavnike javne uprave i akademskih institucija, domaće kompanije, predstavnike startap zajednice, sindikate i predstavnike civilnog društva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.