Posle vrućina - smrzavanje: NIS traži garancije za mazut

Izvor: Politika, 04.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle vrućina - smrzavanje: NIS traži garancije za mazut

Iz Udruženja toplana poručuju da ih bankarske garancije koje traži novi vlasnik Naftne industrije Srbije za isporuku mazuta koštaju dodatnih 50 miliona dinara. – Cena grejanja zavisiće od nabavne cene ogreva

Dok majstori u toplanama Srbije ovih dana imaju pune ruke posla da spreme postrojenja za predstojeću grejnu sezonu, njihovi direktori brinu kako da kupe mazut po što povoljnijim cenama.

U Udruženju toplana Srbije kažu da su već uputili zahtev Naftnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << industriji Srbije za nabavku mazuta, ali da odgovora još nema. Brine ih da li će toplane naići na razumevanju NIS-a kakvo su imale do dolaska novog ruskog gazde da mazut kupuju po povoljnijim cenama uz popust na velike količine ovog ogreva.

Milovan Lečić, presednik Udruženja toplana Srbije, kaže za „Politiku” da su remonti u toku i da će toplane biti kompletno spreme za početak grejne sezone, ali ih ozbiljno brinu uslovi pod kojima će moći ubuduće da kupuju mazut.

– Očekujemo da za dve nedelje dobijemo odgovor od „Gaspromnjefta” pod kojim bismo to uslovima i kako mogli da kupujemo mazut. Toplane su svoj predlog poslale, ali se stiče utisak da će dogovaranje oko uslova i načina plaćanja ići nešto teže. Verujemo da ćemo se na kraju ipak dogovoriti, budući da je NIS godinama glavni snabdevač toplana mazutom – kaže Lečić.

Problem je što za nastupajući grejnu sezonu NIS traži obezbeđenje plaćanja ne u sopstvenim menicama, nego u garancijama banke, kaže Lečić i dodaje da to nije malo, odnosno da ih bankarska garancija dodatno košta oko 50 miliona dinara. Od novog gazde NIS-a zatraženo je da se toplanama odobri nešto veći popust na kupovinu velikih količinama mazuta, kaže Lečić i dodaje da i na to čekaju odgovor.

U uslovima kada je stepen naplate toplana od velikih potrošača oko 80 odsto, što i nije zadovoljavajuće budući da od tih para treba obaviti i remonte i kupiti ogrev, bankarske garancije koje traži „Gaspromnjeft” otežavaju stvar.

Lečić se iskreno nada, kako kaže, da će NIS imati razumevanja i da će toplane moći da preuzimaju mazut tokom zime bez bilo kakve komplikacije, odnosno bez dodatne potvrde banke da će roba biti plaćena na vreme.

Na pitanje kakva je situacija sa toplanama koje lane u vreme gasne krize iz tehničkih razloga nisu mogle sa gasa da pređu na mazut, Lečić kaže da se ništa bitnije nije promenilo, ali da očekuje da će gasa tokom zime biti dovoljno.

Kada je reč o novim cenama grejanja, on potvrđuje da je situacija za toplane sada nešto povoljnija, jer nisu više u obavezi da koriguju cene samo u skladu s rastom inflacije, zbog čega godinama ekonomski i nisu mogli da posluju. Tako će u onim gradovima gde je cena daljinskog grejanja nerealno niska morati da bude nešto više korigovana, ali će se u svakom slučaju voditi računa o budžetu građana.

Kolika će cena grejanja biti naredne grejne sezone tek će pokazati računica, ali je izvesno da će u velikoj meri zavisiti od nabavne cene energenata.

Kada je reč o dugovima toplana, one najviše duguju „Srbijagasu”, zbog čega se već sada postavlja pitanje kako će se to rešiti, jer su i toplanei „Srbijagas” u vlasništvu države. Problem je što bi većina toplana već sada krenula s potpisivanjem novih ugovora sa isporučiocima za narednu grejnu sezonu, međutim, veliki broj njih ni prethodnu još nije isplatio. Istovremeno, mnoge toplane potražuju skoro isto koliko i duguju. Najveći dužnici su im velika javna preduzeća, privreda ali i domaćinstva.

Još jedan od razloga zbog kog su dugovi toplana narasli jesu i prošlogodišnji loši vremenski uslovi, odnosno to što je lane zima počela ranije nego inače, pa su duže i morali da greju.

Iz „Srbijagasa” poručuju da bez pomoći države problem dugova neće moći tako lako da bude rešen. Država, kako je nedavno pojasnio i Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, mora da se opredeli da li iz budžeta ili dugoročnim zaduživanjem te firme da reši ovaj problem. Upravo od toga kakve će biti ekonomske pozicije toplana u Srbiji zavisi i kakva će nam biti grejna sezona. A to čeka odluku nadležnih u državi.

U Centru za odnose s javnošću NIS-a potvrđuju da je kompanija spremna da isporuči neophodnu količinu energenata toplanama, i to u skladu s najboljim uslovima na tržištu. Međutim, NIS-u je za to, naglašavaju, neophodna garancija u plaćanju.

Jasna Petrović

[objavljeno: 05/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.